Dr. Mihai Niculescu a explicat ce este și ce face colina, substanța-miracol pentru creier. „E foarte puțin cunoscută, cel puțin în România”

Publicat: 26 05. 2024, 19:48
Actualizat: 26 05. 2024, 20:09

This browser does not support the video element.

Invitatul lui Adrian Artene, la ediția podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 25 mai, doctorul Mihai Niculescu, a explicat ce este și ce face colina, substanța-miracol pentru creier.

„Colina este o moleculă destul de mică, care intră în structura unor grăsimi care formează membranele celulare, pentru că membranele celulalre au structuri de grăsimi, și țesuturile care necesită, care se dezvoltă mai repede într-o anumite ferestre de timp au nevoie de mai multă colină pentru a-și crea membranele noilor celule. Iar creierul care se dezvoltă foarte mult în perioada fetală, în burtica mamei, are nevoie de multă colină, ca și altele… mușchi, inimă ș.a.m.d. Eu m-am ocupat de efectul colinei asupra dezvoltării creierului și asupra memoriei și capacității de învățare, care are o mare, foarte mare importanță. Deci este un nutrient care – din ’98 – este considerat esențial. E foarte puțin cunoscută, cel puțin în România, dar este foarte importantă”, a explicat dr. Mihai Niculescu la podcastul Altceva.

„Femeile active hormonal, deci după pubertate și până la menopauză sintetizează (colina-n.r.), de regulă, în cantitate suficientă. Dar există anumite femei, cu anumite variații genetice, care nu fac lucrul asta. (…) Unele femei au nevoie de colină și în această perioadă, pentru că nu sintetizează suficientă colină care este sintetizată sub acțiunea estrogenilor. Bărbații sunt foarte triști, din cauza asta. Femeile, după menopauză, la fel. Noi avem nevoie de colină și femeile, după menopauză, pentru că nu mai sintetizăm endogen”, a completat acesta.

De unde procurăm colina

Doctorul Mihai Niculescu a fost întrebat de unde ne procurăm colina și ce rol are ciocolata în acest proces.

„Din țesuturi animale, din ficat, din nou carne, pește și derivate, foarte puțin în legume”, a afirmat doctorul Niculescu, explicând și „prejudecata alimentară”, conform căreia trebuie să mănânci puțină ciocolată ca să te țină memoria: „Pentru că avea lecitină înăuntru și lecitina este această grăsime care conține colina, într-adevăr”.

Invitatul lui Adrian Artene la podcastul Altceva, dr. Mihai Niculescu – expert în nutrigenetică și epigenetică – poate fi numit Părinte al Nutriției, un profesionist recunoscut și apreciat în toată lumea.

Dr. Mihai Niculescu, expert în nutrigenetică și epigenetică

„Invitatul meu de săptămâna aceasta la masa de podcast «Altceva» este nimeni altul decât dr. Mihai Niculescu, fondatorul Societății de Științe în Nutriție. Este expert în nutrigenetică și epigenetică, recunoscut la nivel internațional. A avut propriul laborator de cercetare în cadrul Universității din Carolina de Nord, a fondat propria companie dedicată personalizării nutriției și a stilului de viață prin determinări genetice, a coordonat proiectul NUTRIGEN din cadrul UMF Timișoara, este membru de conducere al Societății Internaționale de Nutrigenomică și Nutrigenetică”, povestește Adrian Artene.

Mai mult decât atât, printre altele, lămurește dieta cu Ozempic, dezvăluie formula simplă de a combate obezitatea și explică exact care sunt riscurile postului intermitent sau ale celui negru.

Discuția a putut fi urmărită în PREMIERĂ sâmbătă, 25 mai, pe canalul oficial de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

Podcastul integral poate fi urmărit mai jos: