Invitat la podcastul „ALTCEVA” cu Adrian Artene de sâmbătă, 14 mai, de la ora 19:00, fostul cosmonaut Dumitru Prunariu a vorbit și despre cum s-a îndrăgostit de zbor, în copilăria sa, pe care și-a petrecut-o la Brașov.
Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea om care a zburat în spațiul cosmic, de atunci mai puțin de 500 de oameni reușind această performanță.
Fostul cosmonaut a povestit în cadrul podcastului și despre momentele din copilărie în care s-a îndrăgostit de zbor și a început să își pună întrebări despre avioane.
„Am avut un avantaj enorm prin faptul că m-am născut și am trăit la Brașov. Deasupra Brașovului se intersectează multe linii aeriene. Cum îmi plăcea de copil să mă uit pe cer, să văd cum zboară păsările, vedeam și avioane. Normal că mă întrebam, la 4-5 ani, care este diferența dintre un avion și o pasăre. Tatăl meu, care era inginer, începuse să îmi explice faptul că avioanele sunt aparate construite de oameni, care sunt mari, dar noi le vedem mici. Am început să cochetez cu noțiuni de fizică, să îmi dau seama care sunt proporțiile și ce reprezintă acele avioane. De atunci am rămas cu dorința de a ști mai multe despre ele. Aceasta s-a materializat ulterior, în cercul de aeromodele pe care l-am urmat”, a povestit Prunariu.
La 14 mai 1981, Prunariu a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.
Dumitru Prunariu este de profesie inginer aeronautic, are în prezent 69 de ani și gradul de general-locotenent în rezervă. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA).