Ecaterina Andronescu la ALTCEVA cu Adrian Artene | Sunt umflate artificial cifrele privind abandonul școlar? Ce spune fostul ministru

Publicat: 21 07. 2024, 17:20

This browser does not support the video element.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației în mai multe mandate, a fost invitata lui Adrian Artene la podcast-ul ALTCEVA.

În această ediție, difuzată sâmbătă, 20 iulie, fostul ministru a răspuns la o serie de întrebări legate de problemele sistemului educațional din România.

Printre acestea se numără și problema abandonului școlar, mai exact cea a cifrelor referitoare la acesta.

Fostul ministru spune că, din experiența sa, în cadrul acestor statistici sunt incluși și unii elevi care au plecat cu părinții din țară și și-au continuat studiile în străinătate.

 

„Anul acesta ați văzut că la Evaluarea Națională a fost înmatriculat un anumit număr de elevi și la Evaluarea Națională numărul a fost total diferit. Eu m-am lovit de această chestiune în 2019, când aveam înmatriculați 186.000 de elevi în clasa a opta înscriși în referințele Ministerului și s-au prezentat la Evaluarea Națională 140.000. Deci 46.000 de elevi lipseau. În mod normal, absența aceasta este vărsată la abandonul școlar, ceea ce este incorect, pentru că foarte mulți din acești elevi au plecat cu părinții lor în străinătate. De exemplu, în Spania aveam 120.000 de elevi. Această cifră am aflat-o de la autoritățile spaniole, despre copii care învățau în școlile spaniole, și în alte țări, cum este Franța, Italia, Germania, Anglia, unde avem un număr mare de conaționali. Și acolo avem un număr mare de elevi români care învață în școlile din țările respective.

Ca urmare, dacă facem o comparație cu cifra de școlarizare din urmă cu 10-15 ani, în sistemul de învățământ din prezent lipsesc circa un milion și jumătate de elevi. Este o pierdere uriașă, o depopulare a sistemului de învățământ care creează o mulțime de dificultăți, dar o parte dintre elevii care au plecat cu părinții lor, conform regulilor, rămân înmatriculați cel puțin un an de zile, dacă se întorc să poată avea un loc asigurat și să se reînmatriculeze în școală. Această păstrare în registrul matricol ne-a dus la diferențele acestea foarte mari, pentru că finanțarea realizându-se per capita, cei mai mulți directori de școală îi păstrează, că primesc niște resurse financiare în plus. Și atunci noi raportăm la abandonul școlar o cifră care n-are legătură cu realitatea”, spune Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu: România nu are o evidență a românilor plecați în străinătate

Fostul ministru mai spune că țara noastră nu are în acest moment o instituție care să țină o evidență a românilor care s-au mutat în străinătate, iar acest lucru îngreunează și mai mult procesul de stabilire a gradului de abandon școlar.

„Din păcate, România nu are o instituție… În 2019, am încercat să vedem dacă Oficiul Stării Civile sau altă structură a Ministerului de Interne îi are undeva înregistrați pe cei care pleacă în afara granițelor țării. Nu există în România o evidență. De aceea, proiectul asta încerca să facă, să urmărească cumva elevul care s-a născut în România și care pe o perioadă determinată sau nedeterminată, părăsește România pentru a se înscrie în altă școală, în altă țară.

Ca urmare, este greu să găsim o formulă care să ne spună exact câți elevi sunt în abandon școlar și câți elevi au plecat cu părinții în străinătate. Pentru că dacă ne uităm, numărul cetățenilor români care au plecat la muncă în străinătate este foarte mare. Eu apreciez că sunt cel puțin 6 milioane de români care lucrează în afară. Dacă ne uităm la structura pe vârste, cei mai mulți care au plecat să lucreze afară nu sunt pensionari, sunt oamenii tineri”, mai atrage atenția Andronescu.

Cine este Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu este, în prezent, președinte al Senatului Universității Politehnice din București.

Din 22 decembrie 2008 și până pe 1 octombrie 2009 a fost ministrul Educației, Cercetării și Inovării în Guvernul Boc. Trei ani mai târziu, pe 2 iulie 2012, a devenit din nou ministru al Educației și Cercetării, poziție pe care a deținut-o până pe 21 decembrie 2012.

Ecaterina Andronescu a avut, în total, patru mandate de ministru al Educației și este una dintre cele mai importante figuri politice autohtone.

„Altceva”, un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare

„Altceva cu Adrian Artene” este un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare, iar invitații sunt lumini ce străpung întunericul.

E „Altceva”, un podcast săptămânal – în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00 -, în jurul căruia s-a format o comunitate a oamenilor care vor să-și antreneze mintea și să-și hrănească sufletele.

Comunitatea oamenilor normali, care nu au abandonat lecturile, care știu să asculte o muzică și cu inima, nu doar cu urechile, dar și comunitatea celor care extrag răspunsuri din tăcere și se bucură de o piesă de teatru ca de o zi de duminică.

A acelora care cred că Dumnezeu ne-a creat pentru a arăta celorlalți bunătate și a lăsa în urma noastră opere de lumină.