Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA din această săptămână.
În cadrul dialogului, Adrian Artene a abordat problematica viselor și l-a întrebat pe prof. Leon Dănăilă dacă acestea au vreo însemnătate.
„Visele sunt foarte necesar. Sunt niște «aranjamente» pe care creierul le face în timpul nopții. De-aia spun că somnul este foarte important pentru individ. Dacă un individ este privat de somn o perioadă de câteva zile, nu se simte bine, să știți. El își aranjează în timpul viselor unele activități, circuite, memoria. Memoria este pusă la nivelul hipocampului, dar memoria de scurtă durată, memoria de lungă durată este transmisă la cortexul cerebral. Amintirile din copilărie persistă atâta timp, dar parcă ai necaz că nu poți să ții minte niște lucruri recente. Se cunoaște puțin din activitatea creierului, dar este necesară.
Freud nu știa anatomia și fiziologia creierului, dar a descoperit inconștientul, subconștientul. El a spus că sunt niște instincte care sunt masate, sunt introduse în inconștient și ele acționează acolo. El a făcut psihanaliza, adică conștientizarea acestor evenimente. Le scoți la suprafață și dacă le scoți la suprafață, atunci individul respectiv se poate vindeca și reconștientizează. Meritul lui mare e că a descoperit acest inconștient al individului”, a explicat academicianul.
În continuare, Adrian Artene, moderatorul podcastului a întrebat: „Există vise premonitorii pentru că au fost lansate anumite teorii. Mintea ne poate avertiza la un moment dat în timpul somnului prin aceste vise premonitorii sau ele sunt doar coincidențe?”
„Nu, visele sunt altceva. Nu avertizează. Clasifică anumite activități cerebrale, dar nu poate avertiza sau nu s-au făcut descoperiri în timpul somnului care să fie foarte evidente””, a explicat profesorul Dănăilă.
Vă recomandăm să citiți și: