Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » Gabriel Trifu, despre drumul „infernal” către numărul 1 la nivel mondial al copiilor care se antrenează la tenis: „Mulți părinți nu au răbdare”

Gabriel Trifu, despre drumul „infernal” către numărul 1 la nivel mondial al copiilor care se antrenează la tenis: „Mulți părinți nu au răbdare”

Omul momentului în tenisul din România, Gabriel Trifu, a venit, sâmbăta trecută, la ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE. Trifu este unul dintre cei mai apreciați jucători de tenis all time, iar, din 2017, este și căpitanul echipei României de Cupa Davis.

Weekendul trecut, ”naționala” a triumfat în fața Chinei, producând o mare surpriză. Invitat în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”, Gabriel Trifu face o retrospectivă completă a vieții sale de sportiv, a activității din prezent, dar nu ocolește nici aspectele mai puțin fericite care i-au marcat viața personală, și anume divorțul de fosta soție, vedeta TV, Catrinel Sandu. Față în față cu Adrian Artene, căpitanul echipei de Cupă Davis nu s-a ferit să vorbească, franc și la obiect, și despre cazul Simonei Halep.

„Ai făcut pasul către America și te-ai stabilit acolo. Și acolo ai dezvoltat unele dintre cele mai mari academii, a doua din America, academia de tenis. Ai lucrat acolo și cu jucătoare din România?”, a întrebat Adrian Artene, gazda podcastului.

„Am avut copii din România. Dar nu”, a răspuns Gabriel Trifu.

„S-a născut o a doua Simona Halep? Pentru că avem o generație foarte bună.  Și am avut dintotdeauna. De la Virginia Urziceanu. Avem și acum: Irina-Camelia Begu, Jaqueline Cristian, Ana Bogdan. Dar a doua Simona Halep e născută?”, este întrebarea lui Adrian Artene privind viitorul României în tenis.

„Toate fetele noastre joacă destul de incredibil și le felicit pentru rezultate. În privința Simonei, e un pic aparte nr. 1 mondial. E un rezultat fenomenal. Îți trebuie foarte mult lucru ca să ajungi în vârful ierarhiei. Totul este posibil. Dar foarte greu de ajuns unde a ajuns Simona. Și trebuie să-i dăm ei… ceea e al ei e al ei. Se poate întâmpla orice. Poți să ai turnee să le joci, să le câștigi. Ai încredere. Ai un antrenor care îți dă indicațiile precise să poți să avansezi. Dar totuși, există un pic de problemă. Trebuie să ai un pic mai mult. Dar cel mai important e să câștigi turnee și meciuri”, a răspuns invitatul ediției, argumentând că oricine trebuie să depună efort pentru a învăța să joace corect.

„Să fii sănătos, să ai constanță pentru că îmi amintesc de un alt fabulos făcut de Miki Buzărnescu, când a intrat în top 100, venind de pe locul 450 și juca extraordinar. Îți trebuie echipă în spate, îți trebuie antrenor. Tu ai intrat în această zonă a antrenamentului și ai început să formezi în America tenismeni. Cum recunoști un tenismen bun? Ce-i mai trebuie unui copil? Dincolo de opiniile părinților care se cred Simona Halep sau alt mare campion, se simte „aluatul”? Sau munca face diferența?”, se întreabă gazda emisiunii dacă aptitudinile la tenis ale copiilor sunt înnăscute sau dobândite.

„Poți să-ți dai seama dacă un copil are un pic de talent. Dacă muncește corect. Dar nu poți să-ți dai seama că va deveni jucător de performanță decât un pic mai târziu, la 14-17 ani. Mulți părinți nu au răbdare să aștepte ca acest copil să crească organic.  Și atunci, jucăm mai multe ore, se bucură de un succes mic de a câștiga la început, la 10-12 ani, la un turneu fără o tehnică specifică. Și graba asta, pe bună dreptate că un părinte investește în acel copil, nu are răbdare să-l crească pe copil așa cum trebuie. Mai ales dacă copilul vecinului are aceste rezultate la 11 ani, atunci forțează nota. Dacă începe un copil la 8 ani, îi trebuie cel puțin 10 ani. Acești 10 ani sunt foarte importanți, să meargă și el într-o vacanță, să aibă antrenamentele normale, nu să-l stresezi tot timpul că de ce a pierdut și la 16 ani să nu mai aibă același entuziasm. Trebuie să aibă un antrenor bun care să te călăuzească pe partea de copilărie. E ok să câștigi turneele când ești mic, dar cred că e mult mai ok să le câștigi când ești mai mare”, a concluzionat Gabriel Trifu, mizând pe educație și instruire normală, pe principiul „toate la timpul lor”.

 Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit pe YouTube și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele