Gheorghe Zamfir: „În ansamblul Ciocârlia niciunul nu avea facultate, toți erau analfabeți” / Despre fuga de acasă, la 14 ani: „Mi-au venit nervii”
This browser does not support the video element.
Marele muzician român Gheorghe Zamfir este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 19.00. Artistul povestește, printre altele, cum a fugit de acasă la 14 ani, dar face și dezvăluiri despre Ansamblul „Ciocârlia”.
„În Ansamblul Ciocârlia niciunul nu avea facultate, toți erau analfabeți, aveau patru clase, cel mult șapte, atât. Dar cand m-au văzut pe mine, cu gabaritul de științe pe care îl posedam atunci în muzică..”, a spus celebrul naist român.
Artistul și-a amintit că tatăl său a insistat să urmeze școala, să aibă cultură generală, dar tot el l-a și retras de la de la cursuri. Apoi a stat închis o lună și jumătate închis în camera casei din Găești, unde tatăl său deținea o băcănie. Avea doar 14 ani, atunci, si a decis să fugă de acasă pentru a-și urma visul de a cânta.
„Numai mama îmi deschidea, ca să îmi dea o farfurie de mâncare. Așa am stat o lună și jumătate, până mi-au venit nervii și i-am furat tatei din portofel niște bani, când era la serviciu. 65 de lei, era o sumă, ca sa plătesc trenul. Ce era în capul meu, 14 ani. Eram un copil, ce putea să fie? «Fugi, mă, fugi!»… mi-a zis o voce din interior”, este mărturisirea muzicianului.
Însă, doar așa a reușit să susțină turnee peste tot în lume si a cucerit Grecia, Rusia, RFG (fosta Republică Federală Germania), China, iar în anii ’70 a ajuns până la Paris.
„Am avut un turneu în URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste-n.r.) si cu Ansamblul Ciocârlia, mare, și am dirijat orchestra aceea mare de 56 de inși. Aveam 24 de viori, 3 țambale, 4 contrabași ,4 violoncele, suflători, trompeta, clarinet, fluiere, cimpoaie, 3-4 acordeoane”, a mai spus maestrul, care nu i-a uitat nici pe cei mai importanți colaboratori ai săi.
„Ilie Udilă era acordionist și Toni Iordache țambalagiu… cei mai mari artiști ai țării la acea epocă. Marin Chiser, după ce a ieșit la pensie, a început perioada mea din anii ’70 și l-am luat în toate turneele mele mondiale, până la moartea lui”, a mai spus Gheorghe Zamfir la podcastul ALTCEVA realizat de Adrian Artene.
Gheorghe Zamfir – scurtă biografie
În decursul carierei sale muzicale de peste 50 de ani, Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Repertoriul său cuprinde compozitori de la perioada barocă și clasică precum Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi, până la contemporani ca Paul McCartney, Billy Joel sau Elton John.
Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate și peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.
Urmărește interviul integral cu Gheorghe Zamfir, sâmbătă, 18 iunie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.