Scriitorul Igor Bergler a povestit, în cadrul podcastului ALTCEVA, moderat de Adrian Artene, care este singura carte pe care orice om ar trebui să o aibă în biblioteca de acasă. De asemenea, el a dezvăluit o parte din secretul scrierii unei cărți de succes.
„Scriu niște cărți oneste, ca să distrez lumea și s-o educ. Cum a zis cineva: Datorită mie, o mulțime de oameni au început să recumpere cărți și să citească. Unii care nu au mai citit de mult sau unii care nu au citit niciodată.
Planul de marketing pentru România, pentru mine, a fost așa. Dacă ai o singură carte în casă, aia trebuie să fie «Biblia pierdută». (…) Și așa am mers. Și am reacții de la oameni care nu citeau beletristică.
E important e că în toamna asta avem două lansări noi; romanul grafic «Biblia pierdută» și «Cronicile nesăbuinței», care e partea de istorie din toate. Ce mă miră este că nu m-a atacat nimeni pe conținutul din ea”, a explicat Igor Bergler.
Celebrul scriitor român i-a povestit lui Adrian Artene care sunt principalele reguli după care trebuie construită o carte. „În primul rând, trebuie să știi că dacă n-ai conflict, n-ai narațiune”, declară Igor Bergler.
„Eu țin cursul ăsta pentru o grămadă de lume, la companii am făcut în special storytelling. Adică eu îi învăț niște reguli care sunt de pe vremea lui Aristotel, descifrate mai de curând. N-ai cum să ratezi cu o poveste, dacă o construiești într-un anumit fel.
În primul rând, trebuie să știi că dacă n-ai conflict, n-ai narațiune. Deci conflictul e o ofensă care nu poate rămâne o ofensă. Deci personajul trebuie «ofensat» în primele 10 pagini. Poți povesti despre orice. (…) Arta de a povesti convingător are niște reguli și poți povesti convingător. Unii au talent natural, fără să le înțeleagă. Noi suntem numai o poveste, de când ne naștem.
Dintr-o școală este o școală de artă, ies tot atâtea talente câte au intrat. Nu îți dă nimeni talent. Poți să te înveți niște tehnici și dacă ai talent, cu atât mai bine. Folosind tehnicile alea o să explodezi. Dar dacă n-ai talent, dar știi tehnicile, tot o să te descurci”, a completat sursa citată.
Născut pe 21 septembrie 1970, Bergler este regizor, critic de film și specialist în marketing. De asemenea, este doctor în Naratologie si în Științe Economice și a fost de-a lungul timpului visiting professor la diverse universități.
Și-a petrecut copilăria la Timișoara, unde a absolvit liceul „C. D. Loga”. A intrat la Politehnică în 1989, dar revoluția, după cum el însuși mărturisește, i-a schimbat viața. A plecat la București, unde a studiat mai întâi Regie de film, apoi Scenaristică și filmologie la ATF (în prezent UNATC), după care a fost admis în urma unui examen la DFFB (Academia de Film și Televiziune din Berlin).
A realizat 12 filme (scurt și mediu metraje) și două lungmetraje, printre care primul film produs vreodată de o televiziune particulară din România, „Gambitul Damei” (1995) și ceea ce presa a numit primul thriller românesc, „Porțile” (1996).
În 2015, a publicat ”Biblia pierdută”, prima carte din seria Charles Baker. Aceasta a depășit toate recordurile de vânzări, până în acest moment fiind cumpărată de peste 400.000 de cititori. Ulterior, ”Testamentul lui Ahraham” s-a vândut în 350.000 de exemplare, iar ”Minciuna lui Michelangelor” a epuizat, în doar doi ani, un tiraj de 150.000. Toate cele trei volume au obținut cel mai important premiu al celui mai mare eveniment editorial din România, Târgul de carte Gaudeamus.
Până acum drepturile pentru „Biblia pierdută” au fost vândute în 35 de țări de țări, fenomen fără precedent pentru o carte scrisă în limba română.
De asemenea, o agenție americană s-a arătat interesată să cumpere drepturile de publicare a „Testamentului lui Abraham”, dar și pentru cel de-al treilea volum din seria Charles Baker, „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări” (carte apărută în 2021).
Urmărește podcastul integral cu Igor Bergler doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.
Vă recomandăm să citiți și:
Sursa foto: captură video YouTube podcast ALTCEVA