Magda Axinte, la „Altceva cu Adrian Artene”: „În spatele oricărui rău, se află un BINE FOARTE MARE. Dar nu-l vedem atunci. Și rămânem ancorați în rău”

Publicat: 30 06. 2024, 22:09
Actualizat: 30 06. 2024, 22:13

This browser does not support the video element.

„Trăim ca experiență…am văzut de fiecare dată când venea un vârtej în viața mea”, a spus Magda Axinte la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”. 

Psihoterapeutul a vorbit despre cum oamenii tind să rămână ancorați în depresie de la o tragedie sau un incident în care au fost marcați emoțional. Magda Axinte vine cu soluția pentru ca oamenii să se „elibereze” de învinovățirea proprie sau a celorlalți.

În spatele oricărui rău, se află un bine foarte mare

„Totul este bine așa cum este. Că de fapt, ne îngrijorăm și ne agităm pentru lucruri care nu sunt rele. În spatele oricărui rău, se află un bine foarte mare. Dar nu-l vedem atunci. Și rămânem ancorați în rău”. 

Magda Axinte, psihoterapeut, spune că tragediile și traumele sunt reale, dar „să nu rămânem acolo”. 

Rămân stocate, În momentul când le descoperim și găsim și vinovații, e important procesul. Rămânem acolo, aceea mocirlă personală, de învinovățire a celorlalți sau facem pasul mai departe în a ne elibera”. 

Creierul nu e loc pentru vinovăție perpetuă

Adrian Artene întreabă: „Și cum anume ne putem elibera? Nu este un proces destul de dureros al eliberării? Pentru că de multe ori, prin învinovățirea noastră sau a celorlalți, găsim și răspunsul emoțiilor noastre, cauzelor noastre, și parcă nu mai suntem interesați să căutăm mai departe. Ne oprim acolo. Am aflat vinovatul” . 

Gazda podcastului susține: „În realitate, nu ar trebui să trăim cu niciun vinovat, fie că vorbim despre noi sau despre alții, nu trebuie să locuiască nicio vinovăție în noi”. 

„Putem face exercițiu simplu cu toții că nu cred că există persoane care să nu fi făcut aceste lucruri.  Cum ne-am simțit noi, în mintea și în corpul nostru, că am povestit din nou o situație dificilă din viața noastră, precum un conflict în familie, și îl retrăim. Observăm pe celălalt cum se schimbă expresia feței, corpul, postura? Mai mult. Chiar când îl auzim pe altcineva povestind lucrurile astea, parcă le simțim și noi. Și nu ne simțim bine… E ca și cum ne-am picura otravă zi de zi”, argumentează psihoterapeutul.

Magda Axinte, despre cum începe eliberarea?: „Trebuie să iertăm”

Bolile își fac loc din cauza stării interioare.

„Trebuie să gândim lucrurile practic pentru noi:  ne dorim să fim bolnavi sau sănătoși.  Cred că răspunsul este evident. Și atunci chiar dacă este greu de acceptat în prima etapă, când există furie sau învinovățire, să poți să vorbești despre a ierta,   tot acolo va trebui să ajungem ca să ne eliberăm”, a conchis psihoterapeutul.

Întregul episod cu Magda Axinte poate fi vizionat AICI:

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.