Maica Antonia, stareța singurei mănăstiri ortodoxe din Elveția, explică de ce să nu ne temem de moarte: E doar o pregătire pentru întâlnirea cu Domnul
This browser does not support the video element.
Adrian Artene a avut-o ca invitată, în cea mai recentă ediție a podastului „ALTCEVA”, pe Maica Antonia, stareța singurei mănăstiri ortodoxe din Elveția, „Acoperământul Maicii Domnului”. Printre altele, Maica Antonia a explicat de ce să nu ne temem de moarte și nimic.
„Mărturiseați minunile care au avut loc în interiorul obștii și mă refeream și eu la acea mare minune a Învierii. În contextul Învierii, moartea mai este o plecare înfricoșătoare, așa ar trebui să o privim? Sau dacă ne punem credința în înviere și în Dumnezeu ar trebui să privim moartea ca pe o trecere a noastră?”, a început acest dialog Adrian Artene.
„Iarăși vorbesc din punct de vedere personal, pentru mine… moartea e o ultimă taină a bisericii pe care o trăim, de fapt. Trecerea noastră în veșnicie este un moment foarte important, este nuntirea sufletului cu Mirele, cu Hristos. Și așa cum atunci când ne naștem părăsim pântecele Maicii și e o moarte acelei lumi în care noi suntem confortabili, la fel când trecem către Domnul, murim lumii acestea, dar noi ne naștem către adevărata viața, pentru că viața pe care am petrecut-o aici pe pământ, pe această vale a plângerii, e doar o pregătire pentru întâlnirea cu Domnul și omul. Nu, omul nu poate muri. Omul e veșnic.
Deci, noi trebuie să ne pregătim de acest moment al morții care poate veni oricând, de când ne naștem. Și, pentru mine personal, după slujba Învierii, slujba înmormântării este cea mai frumoasă slujbă. Și atunci când sunt într-un moment de cumpănă sau într-o întristare, o ascult sau o citesc sau ascult cântată și dintr-o dată mi se risipește întristarea și revine bucuria. Că te recentrează, vedeți, deșertăciune sunt toate, căci viața aceasta este umbră și vis, căci în deșert se tulbură tot pământeanul, că de multe ori ne tulburăm și pentru chestie de nimic.
De asta zic… moartea pentru mine e o taină a bisericii, așa cum sunt și celelalte taine. Nunta, botezul, (…) de fapt în viața cu Dumnezeu totul este taine. Dar cred că pentru toți creștinii asta trebuie să fie. Mai spune, iarăși, un părinte ceva foarte frumos, prima dată n-am înțeles. De fapt, părintele nostru Mitropolit spune asta, că… atunci când ne naștem, de fapt suntem bătrâni, pentru că ne despart mulți ani de întâlnirea cu Hristos și că pe măsură ce avansăm în vârstă, întinerim pentru că ne apropiem de adevărata viață”, a spus Maica Antonia, la Podcastul ALTCEVA.
„Acoperământul Maicii Domnului” – istoria locului
În 2013, în micul sat montan Les Sciernes-d’Albeuve din districtul Gruyère al cantonului Fribourg din Elveția, s-a stabilit o comunitate monahală românească ortodoxă, condusă de sora Antonia, trimisă în Elveția de Iosif Pop, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa de Vest și de Sud.
Sub numele de „Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului”, această comunitate de maici și-a găsit liniștea spiritual și menirea în această localitate, situată la unsprezece kilometri sud de orașul Bulle.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.