Medicul Silviu Constantinoiu, la podcastul ALTCEVA, despre cel mai impresionant moment al Revoluției din ’89
This browser does not support the video element.
Renumitul chirurg Silviu Constantinoiu, doctor în științe medicale și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 29 aprilie.
Numeroase au fost temele abordate, printre care și subiectul Revoluției din 1989. Atunci, în acel decembrie însângerat, profesorul Constantinoiu a fost pe baricade, salvând viețile eroilor români ieșiți să lupte împotriva comunismului.
„Decembrie ’89, o perioadă teribilă”
„La Revoluție ați operat nopți în șir…”, a deschis subiectul moderatorul podcastului ALTCEVA, jurnalistul Adrian Artene.
Într-adevăr, renumitul chirurg Silviu Constantinoiu a admis că „decembrie ’89 a fost o perioadă teribilă fiindcă nimeni nu știa prea mult ce-i cu teroriștii, ce se întâmplă”.
Prof. Constantinoiu a explicat și de ce opera în acele zile în care se scria istoria României:
„Spitalul Grivița era la intersecția Banu Manta cu 1 Mai, actualul Ion Mihalache; nici «Grivița» nu se mai cheamă așa, se cheamă Sfânta Maria. Apropo, știți de ce i s-a spus așa? Fiindcă acest spital a fost făcut ca o casă de asigurări de sănătate de Regina Maria, în 1936. În cinstea ei a fost numit.
Rareș Bogdan, dacă țineți minte, parcă așa îl chema, anunța «Sunt teroriști la televiziune». Veneau oameni de pe la Buzău, din toată țara… Pe jos, sunt două stații de la Gara de Nord, pe Banu Manta, ca să ajungă în 1 Mai și să meargă spre televiziune. Când ajungeau în intersecția asta, se auzea un țăcănit de mitralieră …și începeau să sosescă, împușcați în cap, în plămâni…”.
Însă, ce l-a impresionat cel mai tare pe marele chirurg a fost povestea unui bătrân venit să își caute fiul.
„Eram de gardă, imediat după Crăciun. A venit un reprezentant al radio-televiziunii din Grecia și am mers la morgă. Erau vreo 50-60 de cadavre. Ce m-a impresionat cel mai tare, era un oltean mai în vârstă, care își căuta băiatul, recrut. Nu îl găsise pe nicăieri, fusese prin mai multe locuri. L-a găsit la noi, la morgă. Era împușcat de un lunetist, un glonț drept în frunte. M-a impresionat reacția lui, a plecat…, parcă și-a găsit câinile împușcat, nu copilul. A fost ceva impresionant în acel moment”, și-a amintit prof. Constantinoiu.
„Nu sunt un înger! Eu cred că Dumnezeu lucrează prin intermediul nostru și atunci ne pune în creier și în mână ceva divin, prin care reușim să aducem oamenii pe linia de plutire în situații, uneori, disperate, e adevărat” – Silviu Constantinoiu
Silviu Constantinoiu este director al Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, personalitate emintentă de talie internațională, doctor Honoris Causa al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițianu” din Republica Moldova și al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.
De asemenea, este Cetățean de Onoare al orașului Iași și a fost decorat de președintele Klaus Iohannis anul trecut.
A realizat peste 30.000 de intervenții chirurgicale
Urmărește podcastul integral cu Silviu Constantinoiu doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.