Mike GODOROJA, despre „mentorul” Florian Pittiș: „«Moțul» era foarte teutonic și spartan, nu accepta să greșești”

Publicat: 13 10. 2024, 14:46
Actualizat: 13 10. 2024, 14:51

This browser does not support the video element.

Ultima ediție a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, difuzată sâmbătă seară, 12 octombrie, l-a avut invitat pe legendarul Mike Godoroja, cel care spune că „muzica se ascultă mai întâi cu inima, cu sufletul”. Pornind de la aceste cuvinte, trăiți cu inima o poveste de dragoste fabuloasă, scrisă de Univers, între un artist și arta lui.

Mike Godoroja nu a evitat niciun subiect și a răspuns franc la orice întrebare i s-a pus. Printre altele, a relatat și rolul jucat de „Moțul” Pittiș în dezvoltarea sa ca artist.

Mike Godoroja scrie istoria muzicii din România

Mike Godoroja scrie istoria muzicii din România, iar talentul, dar și inspirația artistică l-au ajutat să se păstreze actual pentru publicul său mai bine de 25 de ani.

Producător muzical, compozitor, realizator TV și, desigur, interpret de muzică blues și rock, de numele lui Mike Godoroja se leagă istoria programelor de jazz, rock și blues de la Televiziunea Română și Radio România. El este autorul unor poeme incluse în volumul colectiv „10 ori 10 pentru România”.

În calitate de muzician și promotor al muzicii de calitate, artistul a adunat în palmares peste opt albume și sute de concerte în România, dar și participări la festivaluri internaționale în Belgia, Franța, Olanda sau Ungaria.

Longevitatea și productivitatea lui Mike Godoroja sunt rezultatul deschiderii către nou pe care artistul și-a asumat-o de la începutul carierei și de care nu a uitat vreodată pe parcursul evoluției sale.

„Mă duceam la Iosif Sava în birou să mă întind pe canapea”

„Fiecare dintre noi avem sau am avut una, două persoane care ne-au dat un soi de șut în fund pe mai departe. În restul întâlnirilor noastre din viață, că sunt prieteni, că sunt mentori, profesori, ne-au format anvelopa noastră exterioară. Dar, rădăcina o datorăm câtorva. «Moșul» Florian Lungu și «Moțul» Florian Pittiș mi-au deschis, fiecare, aripile într-o zonă în care eu am fost foarte receptiv. Și vreau să spun că această zonă era alimentată de mine cu mulți ani înainte, când făcusem parte din clubul de jazz al lui Mihai Berindei și mergeam la seratele muzicale de la Ateneul Tineretului.

Deci, venisem cu o pregătire, dar nu știam cum să o împărtășesc, să o arăt. Ei, în mod diferit, m-au educat în mod diferit. «Moțul», foarte teutonic și spartan, nu accepta să greșești, nu accepta să nu te dedici total, dar în același timp era foarte, extrem de darnic cu idei și inspirații. «Moșul» era foarte relaxat, în schimb, dar capabil să muncească non-stop.

Îmi aduc aminte că mă duceam la radio la 4 după-amiaza, se făcea ora 5 dimineața și mă duceam la Iosif Sava în birou să mă întind pe canapea, pentru că la 8 și jumătate trebuia să fiu la gară, să iau trenul spre primul meu loc de muncă, ca absolvent al facultății; am  lucrat pe la Chitila vreo două săptămâni.

În viață, dacă ai astfel de oameni, nici nu-ți dai seama cât de multe poți să realizezi”, a povestit Mike Godoroja.

„Altceva cu Adrian Artene”, un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare

„Altceva cu Adrian Artene” este un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare, iar invitații sunt lumini ce străpung întunericul. E „Altceva”, un podcast săptămânal – în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00 -, în jurul căruia s-a format o comunitate a oamenilor care vor să-și antreneze mintea și să-și hrănească sufletele.

Comunitatea oamenilor normali, care nu au abandonat lecturile, care știu să asculte o muzică și cu inima, nu doar cu urechile, dar și comunitatea celor care extrag răspunsuri din tăcere și se bucură de o piesă de teatru ca de o zi de duminică. A acelora care cred că Dumnezeu ne-a creat pentru a arăta celorlalți bunătate și a lăsa în urma noastră opere de lumină.