Ce-i lipsește „României educate”? Este întrebarea la care a căutat un răspuns Ecaterina Andronescu, „mama” învățământului românesc, în cadrul celui mai recent episod al podcastului „ALTCEVA cu Adrian Artene”.
Adrian Artene a vorbit despre o problemă mai veche a învățământului românesc și anume materia predată la școală.
În context, el și-a întrebat invitata cum vede „recalibrarea curriculumului” astfel încât programa să fie actualizată la cerințele anului 2024.
„Cum ar trebui să evolueze de aici înainte?”, a vrut să afle un răspuns jurnalistul Adrian Artene.
„În mod normal, curriculum trebuie să aibă o componentă care dă cunoștințele de bază, fundamentale, care nu se schimbă de azi pe mâine; teorema lui Pitagora nu s-a schimbat în mii de ani de zile, ca să dau un exemplu. Și acestea formează scheletul fundamental al cunoștințelor care ne dau formarea de bază.
Iar componenta cealaltă, să fie mult mai flexibilă și, dacă am putea, să o personalizăm. Și acel lucru nu îl poate face întotdeauna curriculumul (…). Poate da domeniul în care putem să dezvoltăm personalitatea elevului. Dar, îl poate face profesorul la clasă prin personalizarea transferului de cunoaștere – prin proiectele pe care le dă elevului, compatibile cu personalitatea lui, cu interesul lui, cu modalitatea în care el vrea să se dezvolte.
Cred că acest lucru este posibil cu această componentă vastă educațională care se numește «Internetul util». Pentru că, altfel, riscăm pierderea celui mai important capital, care este timpul”, a răspuns fostul ministru al Educației.
Ecaterina Andronescu este, în prezent, președinte al Senatului Universității Politehnice din București.
Din 22 decembrie 2008 și până pe 1 octombrie 2009 a fost ministrul Educației, Cercetării și Inovării în Guvernul Boc. Trei ani mai târziu, pe 2 iulie 2012, a devenit din nou ministru al Educației și Cercetării, poziție pe care a deținut-o până pe 21 decembrie 2012.
Ecaterina Andronescu a avut, în total, patru mandate de ministru al Educației și este una dintre cele mai importante figuri politice autohtone.
„Altceva cu Adrian Artene” este un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare, iar invitații sunt lumini ce străpung întunericul.
E „Altceva”, un podcast săptămânal – în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00 -, în jurul căruia s-a format o comunitate a oamenilor care vor să-și antreneze mintea și să-și hrănească sufletele.
Comunitatea oamenilor normali, care nu au abandonat lecturile, care știu să asculte o muzică și cu inima, nu doar cu urechile, dar și comunitatea celor care extrag răspunsuri din tăcere și se bucură de o piesă de teatru ca de o zi de duminică.
A acelora care cred că Dumnezeu ne-a creat pentru a arăta celorlalți bunătate și a lăsa în urma noastră opere de lumină.
Urmăriți ediția integrală a podcastului:
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.