Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » Prințul Dimitrie Sturdza: „O admir pe Maia Sandu. Dacă Republica Moldova se alipește României sau nu, asta este o treabă care îi privește pe moldoveni”

Prințul Dimitrie Sturdza: „O admir pe Maia Sandu. Dacă Republica Moldova se alipește României sau nu, asta este o treabă care îi privește pe moldoveni”

Prințul Dimitrie Sturdza este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 25 iunie, începând cu ora 19.00.

În cadrul podcastului, acesta a vorbit, printre altele, despre afinitatea sa față de Republica Moldova.

Acesta a vorbit despre eforturile pe care le-a făcut pentru dezvoltarea țării vecine.

„Moldova de dincolo e diferită de Moldova românească. În Moldova de peste Prut este și o minoritate bulgară, este o minoritate ucraineană și o minoritate rusă. Și toți oamenii ăștia ar fi putut să fie foarte uniți dacă nivelul de trai ar crește. Republica Moldova este probabil una dintre cele mai sărace țări care există. E foarte frumoasă, oamenii sunt foarte de treabă și am încercat să ajut și acolo, am făcut 10 sau 15 ani turnee de tenis pentru copii acolo. Copii care au reușit. Radu Albot, care e în primii 100 acum a câștigat un turneu de două ori acolo”, spune Dimitrie Sturdza.

Dimitrie Sturdza: Nu vor mai exista granițe

Prințul Dimitrie Sturdza spune că integrarea europeană ar fi cea mai bună șansă pentru Moldova și speră că, la un moment dat, între România și Republica Moldova nu vor mai exista granițe.

Totodată, el își exprimă admirația față de Maia Sandu, despre care spune că este „o femeie absolut extraordinară”.

„O admir pe Maia Sandu, este o femeie absolut extraordinară și încearcă să lipească Republica Moldova cel puțin de Uniunea Europeană. Știți, dacă se alipește României sau nu, asta este o treabă care îi privește pe moldoveni, nu pe noi. Dar să poată să facă parte din Uniunea Europeană, asta i-ar ajuta enorm de mult. Dacă ar veni investiții, copiii de acolo ar putea să meargă să facă studii în afară, asta ar fi soluția.

Într-o zi o să fie ca între Franța și Germania, nu o să mai fie nicio graniță. Nici nu mai știi, ești în Germania sau ești în Franța, ești în Belgia sau Franța, nu se știe. Nu o să mai fie granițe. Și asta ar fi extraordinar de bine. Și cu Ucraina, poate. Și dacă se schimbă sistemul în Rusia, poate că și Rusia ar putea să facă parte dintr-o familie mare, europeană”, mai spune el.

Dimitrie Sturdza, cunoscut și ca Tim Sturdza, este un om de afaceri, filantrop și fost jucător de tenis român, descendent dintr-o dinastie nobilă, cu titlul de prinț.

Ca jucător de tenis a câștigat de circa 30 de ori campionatul Elveției și a evoluat și în circuitul internațional, alături de Ilie Năstase și Ion Țiriac. Forbes România estimează averea sa la 180-190 de milioane de euro. Dimitrie Sturdza este și unul din marii filantropi din România, alocând anual în medie 500.000 de euro pentru burse școlare. Este co-fondator al fundației FAPAR (Fondation pour l`Aide aux Personnes Agees en Roumanie) cu un fond de peste 10 milioane de euro.

Familia Sturdza, din care face parte prințul Dimitrie Sturdza, este atestată documentar din secolul al XV-lea, în Moldova și este înnobilată în secolul al XVII-lea, în Transilvania. Prințul Dimitrie Sturdza este descendent al lui Ioan Sturdza, din familia căruia făcea parte și Mihail Sturdza, domn al Moldovei între 1834 și 1849.

Dimitrie Sturdza s-a născut pe 12 octombrie 1938, în Iași, România, în familia lui Gheorghe (Georges) și Greta Sturdza. Părinții săi s-au căsătorit în 1937. A fost botezat de regina Elena și de fiul acesteia, Mihai. A făcut școala primară la București, însă după abdicarea regelui, familia sa a părăsit țara, stabilindu-se inițial în Norvegia, iar apoi în Elveția. În Elveția a studiat fizica atomică la Politehnica din Lausanne. În aceeași perioadă a devenit jucător de tenis. În 1968 s-a căsătorit cu Monique Wagner cu care are doi copii.

În prezent locuiește în România și în Elveția.

Urmărește interviul integral cu Dimitrie Sturdza, sâmbătă, 25 iunie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și