Actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, a rememorat, într-un interviul foarte personal, în cadrul podcastul „ALTCEVA cu Adrian Artene”, anii de studenție la una dintre cele mai prestigioase universități din Statele Unite ale Americii, Stanford, acolo unde a avut și primul său job, un fel de operator de call center în campusul școlii. Așa a reușit să câștige „o mică avere”, cu care și-a cumpărat o mașină, pe care o are și azi la socrii din America.
Sebastian Burduja a mărturisit, la „ALTCEVA cu Adrian Artene”, care a fost primul lui job în America, în timpul anilor de studenție de la Stanford, la care a intrat acum aproape două decenii. El și-a cumpărat un Chrysler, la mâna a doua, din banii câștigați ca operator la call centerul universității, mașină cu care se mândrește și în prezent.
„Primul job a fost în campus, nu era mare lucru. Studenții au acolo o asociație care se ocupă cu reclamele, în campus sunt sunt niște panouri publicitare și diverse companii fac advertising pentru studenți. M-am dus și eu, eram ca un operator de – nu pot să zic call center, dar sunan, «cold calling», tot felul de companii. Aveam o listă și bifam țac, țac, țac, sunam, vă rog, aveți nevoie, uitați, sunt studenți… Culmea e că am ajuns să fac destul de mulți bani din chestia ast și mi-am luat și o mașină din banii ăia”, povestește Sebastian Burduja, la „ALTCEVA cu Adrian Artene”.
Sebastian Burduja a povestit cum, după ce a câștigat „o mică avere”, am găsit mașina pe Craigslist, un celebru site cu anunțuri din SUA, a mers la proprietară, o doamna la o vârstă respectabilă din San Francisco, și au bătut rapid palma.
„Sunt foarte mândru de mașina mea, am dat 1.750 de dolari pe ea”, a mărturisit el, detaliind prima aventură pe care a avut-o cu Chryslerul. „Pe la jumătea drumului a început să scoată aburi să sistemul de aer condiționat și, mă rog, cu chiu, cu vai am ajuns, bineînțeles, când am dus-o la service, m-a mai costat încă pe atât s-o repar, dar vestea bună există și azi. O am în America și am făcut cu ea probabil vreo 70-80.000km eu oricum în Califoria n-ai cum, dacă n-ai mașină, n-ajungi nicăieri. Și Stanford e ca un sat izolat, ești ca la mănăstire, și la cinema trebuie să te duci cu mașina sau cu bicicleta vreo jumătate de oră”, a spus Sebastian Burduja.
Despre mașina sa scria și într-o postare pe Facebook în urmă cu aproximativ un an, când era ministru al Digitalizării și voia să clarifice că nu este un colecționar.
„A fost dragoste la prima vedere. Apare și în declarația mea de avere, prilej pentru unii să spună că sunt colecționar de piese rare… Realitatea este că am plătit 1.750 dolari pe Candy, cum am botezat-o. E un Chrysler Cordoba din 1979 și, din 2006 până astăzi, mi-a fost mereu alături. Am făcut aproape 100.000 km pe șoselele Americii și nu am avut niciodată vreo mare problemă. O revăd și o conduc cu mare plăcere de câte ori venim la familia lui Holly (soția sa, americancă „get-beget” – n.r.). Visul meu e să i-o dau mai departe băiatului meu, când va fi să meargă la facultate. Lecția este că nu banii contează, ci calitatea lucrurilor bine făcute. Și mai contează ceva: să pui inimă bună în ceea ce faci”, scria Sebastian Burduja, în decembrie 2022.
Sebastian Ioan Burduja s-a născut pe 18 iunie 1985 la București. Invitatul ALTCEVA este un om politic român, doctor în economie și absolvent al universităților Stanford și Harvard. Din 15 iunie 2023 este ministru al Energiei în Cabinetul Ciolacu, iar între 3 mai 2022 și 15 iunie 2023 a ocupat funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României. În Cabinetul anterior fusese secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
În decembrie 2020 a fost ales deputat al Partidului Național Liberal. Este vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL) și președintele filialei PNL Sector 1 – București. A fost până în august 2019 președintele și fondatorul partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în ianuarie 2016. A fondat și condus Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români).
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.
Vă recomandăm să citiți și: