Varujan Vosganian, despre eșecul generației sale de a schimba ceva după 1990: „Am intrat cu spatele în noua lume, poate și pentru că nu am fost educați să fim liberi”
This browser does not support the video element.
Scriitorul român de origine armeană, Varujan Vosganian, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, care a fost difuzat sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 19:00. Printre altele, el a vorbit despre generația sa, care ar fi trebuit să aducă o schimbare după 1990 și care n-a mai venit, considerând asta un eșec.
„Generația mea a eșuat! Generația mea, care a fost chemată în 1990 să facă un miracol… nu l-a făcut. A fost cea mai norocoasă generație din isoria omenirii. Singura care a trăit în același timp granița dintre două secole, două milenii si două sisteme economico-sociale diferite. Este singura din lume. Deci, Dumnezeu ne-a dat acest dar și noi n-am fost vrednici de el. În 1990 răcneam, ca din gură de șarpe… «Ce ai făcut în ultimii 5 ani?»! Deci, în loc să spunem ce o să facem noi în următorii 5 ani, noi îi întrebam pe ei ce au făcut în ultimii 5 ani. Noi, în loc să limpezim viitorul, încercam să dăscâlcim trecutul. Noi nu ne dădeam seama că pe locul ăla al trecutului erau mai tari ca noi. Ei se cunoșteau, erau organizați, trebuiau să își apere pielea, deci erau fanatici, în timp ce speranța nu naște fanatism”, a spus Varujan Vosganian, la podcastul ALTCEVA.
„Noi am intrat cu spatele în noua lume și poate, într-un fel, e scuzabil pentru că noi nu am fost educați să fim liberi”, a fost concluzia sa, cu privire la acest subiect.
Varujan Vosganian – scurtă biografie
Varujan Vosganian s-a născut pe 25 iulie 1958, la Craiova, într-o familie de etnie armeană, supraviețuitoare a Genocidului comis împotriva armenilor din Imperiul Otoman între anii 1915-1923.
Vosganian și-a petrecut copilăria și adolescența în orașul Focșani, unde se stabiliseră bunicii lui după tată. Amintirile copilăriei constituie punctul de plecare al cunoscutului său roman „Cartea șoaptelor”, roman ce a fost nominalizat, trei ani la rând, la Premiul Nobel pentru Literatură.
După finalizarea studiilor medii la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, a absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1982, ca șef de promoție) și Facultatea de Matematică a Universității București (1991). A obținut în 1998 titlul de doctor la Academia de Studii Economice din București, cu o temă privind reforma piețelor financiare.
Este președintele Uniunii Armenilor din România de la reînființarea acesteia în 1990 și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.
Urmărește interviul integral cu Varujan Vosganian, sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.
Vă recomandăm și:
- VIDEO | Varujan Vosganian, amintiri inedite cu Traian Băsescu: „M-am întâlnit cu el într-o casă conspirativă.” Care a fost subiectul discuției
- Varujan Vosganian: În ’90 am trăit momente pe care n-aș putea să le compar cu nimic din ce am trăit după aceea | VIDEO
- VIDEO | Varujan Vosganian: „Strămoșii mei erau un fel de mici voievozi prin Iran”