Scriitorul român de origine armeană, Varujan Vosganian, este invitatul lui Adrian Artene, în podcastul ALTCEVA de sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 19.00.
Acesta a vorbit, printre altele, despre participarea sa la Revoluția din decembrie 1989, când a și fost arestat de către forțele de ordine și încarcerat la Penitenciarul Jilava.
„În ’90 am trăit momente pe care n-aș putea să le compar cu nimic din ce am trăit după aceea. Imaginați-vă că am ieșit din pușcăria de la Jilava, dar nu vă spun prea multe pentru că tocmai am terminat o carte săptămâna trecută. Eu n-am spus, n-am vorbit despre lucrurile astea, dar m-am gândit, totuși, că acum, după ce am trăit o perioadă egală cu cea dinainte de arestare și care este jumătatea vieții mele, am o înțelegere corectă a ce a însemnat momentul acela pentru mine și poate ce a însemnat pentru țară.
Eu m-am născut într-un moment foarte interesant, simbolic și poate într-un fel predestinat, așa. M-am născut în 25 iulie 1958 la ora 2 după-amiază. Exact la ora aia, în ziua aia, Gheorghe Gheorghiu-Dej anunța plecarea ultimului escadron al Armatei Roșii, într-o recepție care a avut loc la Palatul Elisabeta”, a povestit Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian s-a născut pe 25 iulie 1958 la Craiova într-o familie de etnie armeană, supraviețuitoare a Genocidului comis împotriva armenilor din Imperiul Otoman între anii 1915-1923.
Vosganian și-a petrecut copilăria și adolescența în orașul Focșani, unde se stabiliseră bunicii lui după tată. Amintirile copilăriei constituie punctul de plecare al cunoscutului său roman „Cartea șoaptelor”, roman ce a fost nominalizat, trei ani la rând, la Premiul Nobel pentru Literatură.
După finalizarea studiilor medii la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, a absolvit Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București (1982, ca șef de promoție) și Facultatea de Matematică a Universității București (1991). A obținut în 1998 titlul de doctor la Academia de Studii Economice din București, cu o temă privind reforma piețelor financiare.
Este președintele Uniunii Armenilor din România de la reînființarea acesteia în 1990 și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.
Urmărește interviul integral cu Varujan Vosganian, sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.