Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » VIDEO | Câți bani a făcut din cărți Igor Bergler, cel mai vândut scriitor român din ultimii ani. Cifra ULUITOARE dezvăluită lui Adrian Artene

VIDEO | Câți bani a făcut din cărți Igor Bergler, cel mai vândut scriitor român din ultimii ani. Cifra ULUITOARE dezvăluită lui Adrian Artene

Igor Bergler, cel mai vândut scriitor român din ultimii ani, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 14 octombrie.

Printre numeroasele teme atinse, a fost și cea a câștigurilor obținute din vânzarea de cărți.

Se poate trăi în România din scriitură? Ce presupune marketingul în acest domeniu și cât plătește un autor ca să apară pe piață, la toate astea și multe altele a răspuns Igor Bergler.

Igor Bergler: „Cărțile mele sunt foarte scumpe”

Cărțile „Biblia pierdută”, „Testamentul lui Abraham” și ”Minciuna lui Michelangelo”, care poartă semnătura lui Igor Bergler, au devenit în ultimii ani best-sellere. Ele au fost vândute în aproape 1 milion de exemplare, fiind traduse în 35 de țări.

În cadrul podcastului „Altceva”, cu Adrian Artene, Bergler și-a trasat locul în piață – „Cărțile mele sunt foarte scumpe”.

Ulterior, el a explicat cum se calculează câștigul și cu câți bani mai rămâne după ce trage linie. Sau, mai pe scurt, cum se duce un milion de euro cât ai bate din palme.

Îmi zice lumea «cât câștigi?”. Calculați, că nu e atât de greu”, a spus Igor Bergler, moment în care Adrian Artene i-a urmat sfatul și a calculat, ajungând la suma de 1 milion de euro.

Ok”, a răspuns cel mai vândut scriitor român al momentului, doar că milionul de euro nu înseamnă neapărat câștigul care se regăsește în conturi. Iată de ce:

Din ăștia, câți sunt marketingul? O grămadă! Hai să zicem 20%, rămân 800.000?! Bun. Din ăștia, sunt investitori, sponsori și așa mai departe, care au de recuperat. 500.000, să zicem că-mi rămân mie. În 10 ani! Este 4000 pe lună, din care mă duc în străinătate, merg cu avionul, stau în hoteluri, plătesc abonamente la biblioteci, îmi cumpăr mii de cărți; nu vreți să știți ce e la mine acasă, nevastă-mea e cu nervii, am început să donez saci de cărți. Bun, deci, ăia 500.000 se fac 250.000 de euro.

Eu, de fapt, am câștigat în 10 ani 3000 de euro pe lună, ai mei. Păi, e mai puțin decât pensia specială a unui împuțit care a ieșit la pensie la 40 de ani!”.

Igor Bergler, regizor, critic de film și specialist în marketing

Născut pe 21 septembrie 1970, Bergler este regizor, critic de film și specialist în marketing. De asemenea, este doctor în Naratologie si în Științe Economice și a fost de-a lungul timpului visiting professor la diverse universități.

Și-a petrecut copilăria la Timișoara, unde a absolvit liceul „C. D. Loga”. A intrat la Politehnică în 1989, dar revoluția, după cum el însuși mărturisește, i-a schimbat viața. A plecat la București, unde a studiat mai întâi Regie de film, apoi Scenaristică și filmologie la ATF (în prezent UNATC), după care a fost admis în urma unui examen la DFFB (Academia de Film și Televiziune din Berlin).

A realizat 12 filme (scurt și mediu metraje) și două lungmetraje, printre care primul film produs vreodată de o televiziune particulară din România, „Gambitul Damei” (1995) și ceea ce presa a numit primul thriller românesc, „Porțile” (1996).

În 2015, a publicat ”Biblia pierdută”, prima carte din seria Charles Baker. Aceasta a depășit toate recordurile de vânzări, până în acest moment fiind cumpărată de peste 400.000 de cititori. Ulterior, ”Testamentul lui Ahraham” s-a vândut în 350.000 de exemplare, iar ”Minciuna lui Michelangelor” a epuizat, în doar doi ani, un tiraj de 150.000. Toate cele trei volume au obținut cel mai important premiu al celui mai mare eveniment editorial din România, Târgul de carte Gaudeamus.

Până acum drepturile pentru „Biblia pierdută” au fost vândute în 35 de țări de țări, fenomen fără precedent pentru o carte scrisă în limba română.

De asemenea, o agenție americană s-a arătat interesată să cumpere drepturile de publicare a „Testamentului lui Abraham”, dar și pentru cel de-al treilea volum din seria Charles Baker, „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări” (carte apărută în 2021).

Urmărește podcastul integral cu Igor Bergler doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și