Doctorul chirurg Ioan Lascăr a vorbil în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene despre oportunitatea operațiilor estetice. Reputatul medic este invitatul directorului editorial al Grupului de presă în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 30 iulie, începând cu ora 19:00.
„Aș spune că nu există individ, din cei opt miliarde, perfect sănătos, ci există doar indivizi care sunt incomplet investigați. Plecând de la această afirmație, evident că sarcina unui chirurg, atunci când evaluează necesitatea unei intervenții chirurgicale, adică stabilește indicația corectă – care e în competența chirurgului, investigația nu o stabilește pacientul, acesta poate să aibă o dorință, care e realistă sau total fantezistă. Vine la doctor, la specialistul corespunzător, își exprimă dorința, iar chirurgul, utilizând instrumente, unitățile de măsură specifice nivelului de competență pe care îl are, apreciază oportunitatea aducerii în fapt a dorinței pacientului”, a explicat renumitul doctor chirurg.
Întrebat despre operațiile estetice, Ioan Lascăr a subliniat că atunci când medicul chirurg – singurul cu competență profesională și moral de a decide în acest sens – consideră că o intervenție nu este necesară, acesta trebuie să îi explice pacientului și să îl convingă, la nivelul de înțelegere, că nu este oportună.
„Totuși, chiar și așa, folosind aceste mijloace, sunt pacienți care persistă în a-și cultiva dorința și mi s-a întâmplat să am pacienți care au plecat nemulțumiți, s-au mai dus în alte părți, au reușit să traducă în fapt, mi s-a întâmplat să revin[ unii să spună că au regretat și că vor o corecție, mă rog, sunt lucruri omenești și de înțeles”, a povestit reputatul chirurg.
Născut pe 1 ianuarie 1948 în Comănești, Bacău, Ioan Lascăr a absolvit Facultatea de Medicină Generală din București în 1971. Din 1979 este medic specialist Chirurgie Plastică. În prezent este șeful Clinicii Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă a Spitalului Clinic de Urgență București.
Este căsătorit cu Maria Lascăr, medic primar ginecolog și au împreună un fiu, Bogdan Lascăr, artist plastic.
Ioan Lascăr este cunoscut pentru faptul că a operat primul transsexual din România, în 1996, un bărbat pe nume Sorin care a devenit femeie.
De asemenea, în 2015, i-a refăcut organul genital pacientului mutilat de doctorul Naum Ciomu.
Este autorul unor premiere mondiale, printre care îndepărtarea unei tumori-gigant, dar și reconstrucția degetelor „Omului pasăre” din Galați.
Urmărește interviul integral cu prof. dr. Ioan Lascăr, sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.