VIDEO | Ducu Bertzi, la ALTCEVA cu Adrian Artene. Dezvăluiri în premieră despre așa-zisa colaborare cu Securitatea
This browser does not support the video element.
Cunoscutul folkist Ducu Bertzi a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului, difuzat sâmbătă, 8 iulie.
El a vorbit, printre altele, despre acuzațiile potrivit cărora ar fi colaborat cu fosta Securitate.
Bertzi spune că, în contradicție cu ce s-a scris la acea vreme în presă, nu el a fost cel care a colaborat cu Securitatea, ci el a fost cel urmărit.
„Eram obligați să raportăm dacă avem întâlniri persoane străine. Aveam prieteni pe la toate ambasadele și tot mergeam cu SONG-ul și cântam cu ăștia. Și nu le declaram chestii, ce să declar toată ziua, bună ziua, declar ca nebunul, trebuia să mergi să tot faci declarații”, spune el.
Totodată, artistul a vorbit și despre faptul că aceste acuzații au apărut după ce el și-a declarat simpatia față de Crin Antonescu.
„La acel moment, da, a apărut o listă de susținere a lui Crin pe internet și am semnat și eu în lista aia. Îl cunoșteam foarte bine pe Crin și am rămas și în continuare prieteni și am spus că sigur că îl susțin și eu. Și după aceea, când le-am și arătat și avocatei mele, că ne-au luat alfabetic, practic ne-au luat la la țintă, că pe lista aia primii acolo eram, era Besoiu, Bertzi, Breban și în trei luni de zile toți trei eram colaboratori. Am fost puși la zid și împușcați. Și cu ajutorul presei de serviciu care lucra perfect, apropo de materiale de propagandă”, povestește el.
Ducu Bertzi, invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Născut în Sighetu Marmației, Ducu Bertzi a studiat opt ani vioara la școala de muzică din Sighet. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock. Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice.
Debutul pe o scenă recunoscută s-a înregistrat în 1976 la Baia Mare, iar consacrarea în Cenaclul ”Flacăra” a avut loc în toamna anului 1979, când a lansat cântecul „Când s-o-mpărțit norocul”. În Cenaclul ”Flacăra” al lui Adrian Păunescu, cunoscutul folkist a activat până în 1985.
A devenit, ulterior, membru permanent al grupului coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea. Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk.
Urmăriți podcast-ul integral mai jos: