VIDEO | Eugen Doga, la „ALTCEVA” cu Adrian Artene, despre cum și-a presimțit sfârșitul tatăl său. „I-am găsit mormântul în Ungaria”
This browser does not support the video element.
Compozitorul Eugen Doga a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 21 ianuarie.
Printre altele, celebrul compositor născut în Transnistria, a vorbit și despre pierderea părintelui său, care și-a găsit sfârșitul în luptele din Al Doilea Război Mondial.
Eugen Doga: „Un oraș de morți. Mii de morminte”
„Sunt sigur că tata știa că merge la moarte! Când îi petreceam pe săteni pentru ducerea pe front…, evident pe prima linie. Erau luptele la Nistru, din partea de Răsărit, și imediat, dincolo, l-au băgat în foc. Dumnezeu l-a păzit de, de… A trecut și Basarabia, a trecut și România, dar în Ungaria, deja…
Mi-a povestit o rudă, cu care a fost el în acel moment în tranșee. A căzut o mină și… Ruda a scăpat, dar pe tata l-a sfâșiat. El (n.r. – ruda respectivă) a adunat toate rămășițele din tata și l-a înmormântat.
Eu mă gândeam tot timpul că voi crește și voi căuta mormântul lui tata. L-am căutat și l-am găsit, acum vreo 20 de ani. L-am găsit în preajma orașului Székesfehérvár, zona Balatonului. Acolo nu era un cimitir, era un oraș de morți. Mii de morminte. Dar, se vede că o energie a lui tata sau a Domnului Dumnezeu… În orașul acesta, al morților – sigur că era monumentul ostașului sovietic, biruitor, mândru –, fac 10 pași în dreapta și mă pomenesc în fața mormântului lui tata. Cum? Din mii de morminte… Desigur că mi s-au înmuiat picioarele”, a povestit Eugen Doga.
Compozitorul Eugen Doga, invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Eugen Doga s-a născut în anul 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău .
Talentul incontestabil al lui Eugen Doga a fost recunoscut și de UNESCO, valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” fiind numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX.
Valsurile sale au fost cântate în deshiderea a trei ediții ale Jocurilor Olimpice și au fost coloana sonoră a peste 200 de filme (Lăutarii, Șatra, Maria Mirabela etc.)
Eugen Doga a fost decorat de șase președinți: Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Vladimir Voronin și Maia Sandu.
Urmărește podcastul integral cu Eugen Doga doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.