Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » VIDEO. Ce a făcut Marius Balo, după ce a stat peste 2.900 de zile în închisoare: „Am decis să parcurg un kilometru pe jos pentru fiecare zi”

VIDEO. Ce a făcut Marius Balo, după ce a stat peste 2.900 de zile în închisoare: „Am decis să parcurg un kilometru pe jos pentru fiecare zi”

Profesorul român Marius Balo, eliberat din penitenciar după ce a ispășit o pedeapsă de 8 ani de închisoare în China, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA. 

„În momentele cu adevărat grele prin care trecem, intrăm pe un pe un e o traiectorie sufletească, pe o traiectorie spirituală, în care Dumnezeu se implică la modul cel mai real și ne conectăm pe vertical. Pentru mine, acesta a fost primul semn că am intrat pe o traiectorie spirituală.

În prima noapte de detenție, chiar în prima noapte de arest, eram întins pe o păturică roz, cu nasul în gaura pentru nevoi și, la un moment dat, în toiul nopții, am auzit o voce foarte clară pe care o pot auzi și în acest moment, o voce bărbătească care mi-a spus în limba engleză: «Marius, va trebui să treci prin asta, trebuie să treci prin asta. You have to go through this». Era era atât de caldă și atât de binevoitoare acea voce. M-am trezit imediat și am privit în jur. Dormeau toți, oricum nu vorbeau engleză. Și mi-am dat seama că vocea asta am auzit-o de undeva, poate un înger. Nu știu exact de unde a venit, dar am auzit-o, am auzit-o, nu, nu am vis.

De atunci, nu am mai auzit-o. Am avut un vis conectat cu acesta, la șase luni distanță, în care simțeam că sunt într-un punct în care reușesc să înțeleg și pot să înțeleg răspunsul la orice întrebare pe care umanitatea și-a pus-o vreodată. Și totul îmi părea că era atât de simplu. Îmi ziceam cât de simplu era, cât de ușor și cât de limpede este totul. Aveam doar această stare. Nu am auzit nimic, nu am văzut nimic, doar simțeam o stare în care eram. Eram liniștit, înțelegeam absolut orice”, a relatat Marius Balo, la podcastul ALTCEVA.

„Am decis să parcurg un kilometru pe jos pentru fiecare zi în care am fost întemnițat acolo. Au fost 2.922 de zile”

„Există o diferență profundă între patimile pe care le-au suferit deținuții politici de la noi și experiența propriei mele suferințe. Eu, imediat după eliberare, am pornit într-un pelerinaj. Am vrut să le răsplătesc oarecum pentru această nedreptate care mi s-a făcut pentru acești 8 ani de închisoare și am decis să parcurg 1 kilometru pe jos pentru fiecare zi în care am fost întemnițat acolo. 8 ani se însumează în 2.922 de zile. Mi-am făcut un traseu prin țară de 2.922 de kilometri. Am inclus în acest traseu vizite la toate închisorile, toate lagărele, toate centrele de exterminare unde au suferit foștii deținuți politici. Am ajuns și la Periprava, am ajuns la Sighet, am ajuns la Jilava, am ajuns la Aiud, am ajuns la Mislea, locul unde fuseseră întemnițate femeile, am ajuns la Râmnicu Sărat.

Doream să le aduc un omagiu. Nu pot să mă identific cu suferința lor. Suferința mea a fost de altă natură. Într-adevăr, suferința lor a fost pentru propriile lor crezuri. Suferința mea a fost pentru păcatele mele și am primit ceea ce a meritat. Asta nu înseamnă că partidul comunist chinez m-a condamnat pe drept. Am fost condamnat pe nedrept, dar suferința am primit-o pentru că am meritat-o.

Nouă ne este foarte greu să înțelegem faptul că doar atunci putem să simțim bucuriile noastre și ale celorlalți doar în momentul în care reușim să ne identificăm și cu suferințele lor. Prin suferință putem ajunge la bucurie. Dacă încercăm să umblăm pe această cale hedonistă, în care de fiecare dată încercăm să trăim doar bucurii, ele devin ca un drog pentru noi și cu cât simțim o bucurie mai mare, cu atât avem nevoie de una și mai mare imediat. Asta este calea pierzantă”, a mai spus invitatul lui Adrian Artene.

„Te apropii de granița cu nebunia și tot ceea ce îți dorești este să se oprească suferința aceea”

„N-au văzut niciun chinez în centrul de detenție care să încerce să se sinucidă, însă am văzut coreeni, am văzut japonezi, oameni care nu aveau niciun fel de relație cu Dumnezeu, niciun fel de relație cu credința. În momentul în care ajungi să-ți fugă pământul de sub picioare, dacă nu ai nimic de ce să te prinzi, imediat cazi în disperare. E o senzație groaznică. Nu mai ai nicio stare, nu poți să te liniștești, ești atât de tulburat.

Te apropii de granița cu nebunia și, în momentele acelea, chimia din creierul tău se modifică și tot ceea ce îți dorești este să se oprească suferința aceea. Și ți-am spus am întâlnit oameni care încercau diferite moduri de a se sinucide ca să scape, să scape de acea tensiune. Însă, în momentul în care tu reușești să te prinzi de Dumnezeu, toată povara aceea pe care o ai pe umeri începe să ți-o ducă El, te eliberezi și spui Doamne  facă-se voia Ta, fă cu mine cum vrei Tu, cum consideri Tu. Doamne, eu mă las în mâinile Tale. Mi-a luat șase luni de lacrimi ca să ajung în punctul acela.

Însă am ajuns. Eram într-o seară întins pe acea păturică roz și, dintr-o dată, am pus totul în balanță tot ce am trăit în acele șase luni și am ajuns în punctul în care am zis «Doamne, cum vrei Tu, dacă Tu consideri că mâine trebuie să mă scoată să mă împuște, am trăit 33 de ani, am trăit destul, să trăiască și alții, dacă tu asta consideri că e cel mai bine pentru mine, fă ce crezi tu că e cel mai bine pentru mine»”, a povestit Marius Balo.

Cine este profesorul român, acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi

Marius Balo este un român care, din profesor universitar reputat, după ce a deținut funcții importante la Beijing, a ajuns să fie deținut într-o închisoare de maximă siguranță din China, țară în lucra din anul 2010, după ce ar fi primit 80 de dolari pentru un contract, fără să știe că acești bani proveneau dintr-o infracțiune.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie 2019 de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferință de presă că Balo, profesor universitar și antreprenor clujean, se află închis de peste cinci ani într-o închisoare din China unde este chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

În octombrie 2019, reprezentanții Ministerului Justiției spuneau că vor depune toate eforturile ca Marius Balo să fie transferat în România pentru a-și ispăși pedeapsa.

În 27 martie 2022, după 2.922 de zile petrecute în spatele gratiilor în China, acesta a ieșit din penitenciar, dar pentru că orașul Shanghai a intrat în lockdown, a trebuit sa mai petreacă aproape o lună într-o cameră de hotel.

Urmărește podcastul integral cu Marius Balo doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO. Cum a ajuns profesorul Marius Balo să fie arestat în China: „Am cunoscut un alt român care lucra la o firmă de împrumuturi”

VIDEO. Românul întemnițat în China a dezvăluit la podcastul ALTCEVA ce l-a SALVAT în cei opt ani de teroare. „Adevărată binecuvântare!”

MĂRTURII ireale făcute, la podcastul ALTCEVA, de românul care a cunoscut IADUL în temnițele din China. „N-am văzut niciodată soarele!”

Profesorul Marius Balo, la podcastul ALTCEVA, despre chinurile îndurate în cei 8 ani de închisoare în China. Detalii terifiante făcute publice

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și