Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » VIDEO | Florin Zamfirescu a REFUZAT să fugă în Germania, deși perioada comunistă a fost chin pentru actor. „Am intrat în «pușcărie» de bunăvoie”

VIDEO | Florin Zamfirescu a REFUZAT să fugă în Germania, deși perioada comunistă a fost chin pentru actor. „Am intrat în «pușcărie» de bunăvoie”

Florin Zamfirescu – invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA” – a povestit despre momentele grele prin care a trecut în timpul regimului comunist. Marele actor dezvăluie, cu umoru-i caracteristic, episodul în care a refuzat  să poarte cravata și să îmbrace cămașa pentru a-i recita o odă tovarășei Elena Ceaușescu, lucru care i-a adus interzirea de a apărea la TV.

Interlocutorul moderatorului Adrian Artene recunoaște că s-a chinuit în timpul regimului comunist, însă, nu a acceptat niciodată – deși i s-a propus, să fugă din România.

A refuzat oferta nemțului de dragul soției însărcinate

Florin Zamfirescu povestește și momentul în care, fiind plecat în turneu în Germania cu spectacolul „Năpasta”, i s-a propus să rămână acolo, să învețe limba și să-și continue cariera. Condițiile nu erau deloc de refuzat, însă actorul știa că acasă, în România, îl aștepta soția însărcinată.

Așa că, a refuzat oferta neamțului și abia la granița cu România – atunci gând vameșii au început să urle și să-i controleze bagajele –  a plâns și a înțeles că „a intrat în pușcărie de bunăvoie.”

„Abia după un an, un regizor mi-a zis hai că acum pot să te iau că ți-a trecut pedeapsa, că până acum ai fost interzis. Nu știu ce ai făcut că un an ai fost suspendat. (…) Da, mi s-a propus să fug. În ’79, am fost în turneu, în Germania, cu spectacolul „Năpasta.”

Când am ajuns în Germania am avut un succes extraordinar cu spectacolul. Și translatorul nostru, care era neamț, și vorbea foarte stâlcit românești, m-a invitat într-o seară la o pizza. Și atunci mi-a spus dacă nu mă gândesc să rămân în Germania, spunându-mi că Germania nu are  un actor ca mine. Eu aveam nevastă în România, mama Ștefanei și era borțoasă, iar eu abia așteptam să ajung acasă că urma să nască”, mărturisește Florin Zamfirescu la podcastul ALTCEVA.

Florin Zamfirescu, file de poveste

Florin Gheorghe Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești (Vâlcea) într-o familie în care toți adorau literatura și artele în general, tatăl său fiind învățător și directorul Casei de cultură din Călimanești.

Din copilărie a visat să devină actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, facând din această meserie o pasiune.

  • După terminarea liceului din Călimanești, în anul 1967, a intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie Ion Luca Caragiale din București, pe care l-a absolvit în 1971 ca șef de promoție.
  • Între anii 1971 și 1973 a fost actor la Teatrul de Stat Târgu-Mures, iar în 1973 s-a angajat la Teatrul Giulești din București.
  • În 1978 l-a remarcat regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”. Din acest moment este remarcat de publicul cinefil pentru calitatea sa interpretativă și devine foarte apreciat.
  • Au urmat rolurile din filmele De ce trag clopotele Mitică, Moromeții (1988), Senatorul melcilor, Orient Expres sau Filantropica etc.
  • Din 2000 a devenit rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale“ București, formând, ca profesor, generații de actori.
  • În paralel cu aceste activități, și-a continuat activitatea de actor de teatru și film. A fost căsătorit de trei ori și are doi copii, Vlad și Ștefana Samfira, ambii cu realizări în lumea teatrului.

 

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și