Economistul Iancu Guda a fost invitatul lui Adrian Artene, la podcastul ALTCEVA, difuzat sâmbătă seara.
Printre altele, Guda a vorbit despre ce înseamnă independența financiară și, totodată, a dat propriul exemplu în ceea ce privește munca și atingerea independenței financiare.
„Aplicat la un portofoliu, că degeaba știi cum să investești banii ca să obții 10%/an dacă ai puțini bani, adică ai economisit puțin. Și într-adevăr, dacă ai un portofoliu suficient care să-ți acopere cheltuielile familiei din acel randament, ești independent. Noi suntem în această situație. În familia noastră, am 38 de ani. La 36 de ani am ajuns să vreau să spun că am început să muncesc și mai mult.
Ieșeam dintr-o lume a corporațiilor, unde am fost executiv și unde am ajuns acolo, începând de la recepție, făceam cafea, anul întâi de facultate, am fost director de risc, economist-șef și director general în ultimii 7 ani. Și pentru că sunt implicat în foarte multe proiecte și predau și consultanță ș.a.m.d., scriu cărți, am făcut acest pas, muncind și mai mult, dar nu pentru bani sau nu de nevoie, ci din pasiune. Și cred că aici banii pot aduce fericirea. Banii nu sunt ochiul dracului, sunt poarta Raiului dacă vrei, pentru că dacă-i folosești în sensul acesta, să-ți câștigi independența, să stai liniștit, să n-ai stresul banului, să zici da sau nu oricui, oricând, pentru că asta crezi și te concentrezi pe sens, pe scop, pe ceea ce îți place. Și cred că ecuația fericirii e foarte, una din cele mai complicate ecuații din lume”, spune el.
Absolvent al facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, Iancu Guda a finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.
Ulterior a obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst) în anul 2016, și deține autorizația de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).
Începând cu noiembrie 2014, a urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-a finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.
Este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) începând cu Martie 2012. De asemenea, este membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.
În cei peste 13 ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, a susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și a fost invitat în calitate de lector, ca să susțină prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.
Urmărește podcastul integral cu Iancu Guda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.