Prima pagină » Emisiuni » Altceva Podcast » VIDEO | Soprana Felicia Filip, la podcastul ALTCEVA, despre povestea sa de iubire de 33 de ani: „Durează atâta timp cât există cunoașterea”

VIDEO | Soprana Felicia Filip, la podcastul ALTCEVA, despre povestea sa de iubire de 33 de ani: „Durează atâta timp cât există cunoașterea”

Sâmbătă, 4 noiembrie, Adrian Artene adus în fața publicului, în cadrul podcastului ALTCEVA, o discuție emoționantă cu Felicia Filip (64 de ani), un dialog printre lacrimi cu celebra soprană. Ea a mărturisit „secretul” iubirii sale de 33 de ani cu soțul său, regizorul de operă Cristian Mihăilescu, cu care formează unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

Întrebată de gazda podcastului cum se „hrănește” iubirea, care durează mai mult decât pronosticul oamenilor de știință, ale căror studii ar dovedi că „dragostea durează trei ani”, Felicia Filip mărturisește că iubirea în cuplu se hrănește cu cunoaștere.

„Durează atâta timp cât există cunoașterea, care nu se termină, câtă vreme îl cunoști, îți cunoști drumul, cunoști pe cel de lângă tine și îl tot cunoști și îl tot descoperi. Înseamnă că acolo e iubire, unde e și acel simț al responsabilității, al recunoștinței și al respectului. E foarte important, iar la noi e o poveste frumoasă. Cu siguranță că ne-am întâlnit și prin trenuri, el fiind student și fiind cronicar muzical și circulând prin țară, iar eu fiind proaspăt absolvent de liceu care predă vioara la școala la care a studiat și se pregătește pentru admiterea la Conservator.

Cu siguranță că ne-am întâlnit printr-un compartiment vreodată, dar ne-am întâlnit până la urmă – el în sală, critic muzical, eu pe scenă în timpul Conservatorului,  când aveam serbările noastre și concertele noastre, apoi pe scenă, ca parteneri. După care pasul acela frumos – în care el era regizor și eu interpretă, cu povești pe care acum îmi place să le povestesc și de care râdem.

Au fost întrebări, răspunsuri din-astea cu tâlc de fiecare dată, dar care până la urmă s-au rezolvat frumos. La un moment dat, plătindu-mi faptul că n-am fost serioasă și că nu m-am dus la concursuri, la concerte și n-am fost la repetiții – n-am fost distribuită în primele spectacole. Am fost distribuită atunci când s-a considerat că sunt bine pregătită și când merit în raport de celelalte partenere, prietene ale mele și colege care făceau același rol. Deci lucrurile n-au fost cu subiectivism”, a mărturisit soprana.

Ea adaugă că există o înțelegere din priviri – „chiar simțim și ne transmitem telepatic, dacă vreți”, explică Felicia Filip.

„Este atât de frumoasă povestea noastră, în sensul în care un om cu o viață atât de încercată – el este copil de deținut politic, care a trăit o primă parte a vieții într-o nesiguranță, în umilință, și încercări – și acum văd aceste (n.r. traume) uneori la el, pentru că acționează și reacționează într-un fel când este atacat – se apăra și se retrage.

Dar da, reușește de fiecare dată să se lupte pentru ceilalți, dar pentru el nu poate să se lupte, asta am observat. Asta este bineînțeles, o rană care nu s-a vindecat nici acum, care încă există. Sunt acele jurnale scrise lăsate ca mărturii de către deținuți politici sau copiii deținuților politici. Și sunt jurnale, sunt bibliotecile înțesate de aceste jurnale care vorbesc despre toate atrocitățile, despre perchezițiile nocturne, despre părinți care plecau și nu se mai întorceau niciodată. El, ca să poată să fie admis la facultate, a mințit că părintele lui e mort și s-a descoperit parcurs că nu este așa. Și totuși, până la urmă, acei oameni și-au riscat până la urmă viața lor – rectorul și ceilalți, profesorii – ca să-l apere și să facă în așa fel încât să studieze mai departe. Or, acestea sunt situații extraordinare”, spune Felicia Filip.

Pe parcursul dialogului, care a durat mai bine de 60 de minute, Felicia Filip i-a povestit lui Adrian Artene despre copilăria ei, despre sacrificiile profesionale, dar și despre piedici care i-au fost „montate” în cale, despre superba poveste de dragoste pe care o trăiește alături de soțul domniei sale, regizorul de operă Cristian Mihăilescu, dar și despre cea mai puternică binecuvântare pe care a primit-o atunci când a poposit pe acest Pământ, muzica.

Așadar, Adrian Artene aduce în fața publicului o altfel de discuție cu Felicia Filip, un dialog printre lacrimi cu FILIPISSIMA, despre miracole și muzica de dincolo care este limbajul cosmic. ”Invitata ediției de față este una dintre artistele solare ale României, este un bun de patrimoniu cultural, este artista pentru care cerul nu este prea sus”, declară realizatorul podcastului ”Altceva”, Adrian Artene.

Fiecare episod „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit pe Youtube. Urmărește „Altceva cu Adrian Artene” pe FACEBOOK și INSTAGRAM.