Unul dintre cei mai premiați regizori români la nivel internațional, Toma Enache, este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va fi difuzat sâmbătă, 18 februarie, începând cu ora 19:00.
Acesta a vorbit, printre altele, despre mărturiile lăsate de martirii din închisorile comuniste și spune că mulți dintre ei au ajuns la concluzia că atunci când erau închiși se simțeau cel mai aproape de Dumnezeu.
„Povestea părintele Calciu Dumitreasa, spunea că «unii poate ne cred nebuni când spunem că parcă ne era mai bine în pușcărie. Dar lumea nu înțelege că ne referim la această legătură cu divinitatea. Niciodată nu L-am mai simțit atât de aproape pe Dumnezeu după ce am ieșit din pușcărie». Dar și petru că nenorocirea și suferința erau maxime acolo și asta îi ținea”, spune el.
Toma Enache s-a născut la Constanța, într-o familie de emigranți aromâni. Bunicii săi sunt greci, iar tatăl său s-a născut într-un sat de lângă Bitola, Macedonia de Nord, și mama sa în Sofia, Bulgaria.
Particularitățile culturale ale rădăcinilor sale s-au reflectat mai târziu asupra operei sale artistice în teatru și cinema.
Toma Enache este autorul lungmetrajului „Între chin și amin”, primul film artistic având ca subiect „Experimentul Pitești” și al primului film artistic in aromână, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”.
În prezent, el lucrează la un film de lungmetraj despre viața faimosului compozitor român George Enescu.
Urmărește podcastul integral cu Toma Enache doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.