Actorul Tudor Petruț, cunoscut pentru rolul lui Șerban din „Liceenii”, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 24 iunie.
El a vorbit, printre altele, despre activitatea sa din Statele Unite și despre interacțiunile pe care le-a avut cu mari nume de la Hollywood.
„Eu am avut noroc pentru că m-am m-am dus la această această familie numeroasă și generoasă și am fost dădacă într-o bună perioadă de timp, după care am încercat eu să înțeleg cum funcționează lumea filmului și a televiziunii. E foarte greu până-i prinzi pulsul, pentru că noi venim cu, cum să spun, cu naivitatea asta, că orice se poate și că mai ales că, vezi Doamne, am făcut câteva filme în România, o diplomă universitară care pentru Europa e, totuși, prestigioasă și nimic nu s-a întâmplat. Așteptam să bat la o ușă, două să spun cine sunt, să arăt niște poze din filme, câteva reviste Cinemac, câteva coperți.
Am fost în 1991, printr-un complex de împrejurări foarte interesant, consultant pentru partea de limbă și cultură română a unui film al lui Francis Ford Coppola. Deci la nu mult timp după ce am ajuns în America, m-am prezentat la Sony Studios ca să lucrez pentru o mare producție de film cu vedete internaționale și nu mai vorbesc de minunatul regizor care este Francis. Și în secunda aia mi-am dat seama cât de mic sunt, cât de mic, de neimportant și cât de mult va trebui ca să muncesc ca să ajung acolo într-o într-o postură creativă.
Dacă vă amintiți, câțiva din actori vorbeau din când în când câteva fraze româneșt. Eu trebuia să-i învăț cum să pronunțe cât mai corect, cât mai vocal, cât mai muzical acele replici. Acolo apăreau costume, locuri din România ș.a.m.d. Și trebuia să documentez și să asigur că sunt oarecum aproape de adevăr. Îmi aduc aminte o discuție celebră desprecăciulile țăranilor români, pentru că ei le vedeau într-un anume fel și n-am știut exact cum să explic, că nu e chiar țuguiată, că nu-i coif, e căciulă. Și a fost foarte greu să le explic să le desenez și pe vremea aceea, nu era internet, ca să te duci, să te uiți, să găsești imagini de arhivă ș.a.m.d”, povestește el.
Tudor Petruț este stabilit în SUA de peste 30 de ani, unde este căsătorit cu o româncă și are doi fii. În America, Petruț a jucat în mai multe filme și reclame, dar predă și matematică la un liceu. Este pasionat de fotbal și recunoaște că nu și-a încurajat copiii să urmeze actoria, astfel că unul este om de afaceri, iar celălalt este manager sportiv, partener într-o agenție din New York.
Cunoscutul actor revine în fiecare vară în România, pentru a-și reîntâlni mama și colegii din film. Cu Ștefan Bănică Jr. mărturisește că a rămas la fel de apropiat ca acum 40 de ani și este o tradiție pentru ‘’liceeni’’ să se revadă atunci când Tudor Petruț se întoarce în București.
Urmărește podcastul integral cu Tudor Petruț doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.
Vă invităm să urmăriți podcastul în integralitate și mai jos: