Aurelian Ciocan, expert în comunicare verbală și nonverbală, a fost invitatul emisiunii „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’ de vineri, 2 decembrie. Printre altele, el a explicat cum a ajuns să îmbrățișeze acest domeniu de activitate. „A venit totul de la sine!”, a fost concluzia sa, precizând că totul a început în copilărie.
„Defectele de vorbire, care s-au ținut scai de mine. Până la vârsta de 7 ani, aveam rotacism, adica eram rârâit și nu puteam să îl pronunț pe R. Iar numele meu e Aurelian și porecla era Rică. Și era celebra poezie «Rică nu ştia să zică… râu, răţuşcă, rămurică». De pe la 5 ani, de când a început această poezie în jurul colegilor, al vecinilor, cu care imi petreceam timpul liber, devenise o problemă. În clasa I, norocul a făcut că am avut un pedagog extraordinar, învățătoarea mea, cu care – într-un timp foarte scurt – am reușit să corectez acest defect”, a precizat Aurelian Ciocan, la emisiunea „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova” , de pe csid.ro.
Apoi, însă, spre adolescență și chiar spre maturitate au apărut alte probleme de vorbire pentru el.
„Aveam o grabă foarte mare în vorbire. Eram tahilalic. Vorbeam atât de rapid, încât nu puteam să mă concentrez și mă lua gura pe dinainte. Și nu puteam să separ cuvintele între ele, în situații de emoții, de stres”, a mai spus el.
Mai mult, fiind student la actorie, el a început sa meargă la castinguri, unde – pe lângă proba în sine – există și un scurt clip de prezentare, în care candidatul spune cine este, cum îl cheamă, câți ani are, ce înălțime și că este disponibil pentru filmare.
„Și la mine, știind că trebuia să fac acea înregistrare, era o teroare, pentru că efectiv nu puteam să mă concentrez. Era o problemă reală, pe care nu puteam să o țin în frâu. Problema ritmului îmi cauza adevărate probleme… Până când m-am văzut pus în fața zidului si am zis «Gata, până aici, nu se mai poate!». Pierdusem un casting foarte mare, la un serial foarte important la o televiziune generalistă din România, prin 2007 -2008, și la scurt timp, la alte 6 luni, dădusem o probă pentru prezentator de televiziune, unde primisem un feedback bun că aș fi ceea ce trebuie, doar ca ar trebui să imi rezolv problemele de dicție. Proba fusese, la «capitolul dicție», destul de problematică”, a completat Aurelian Ciocan.