„Începând cu 2026 fiecare dintre componentele care intră în construcția unei locuințe vor avea o amprentă de carbon și vom plăti o taxă pentru această amprentă de carbon”, afirmă specialistul în energie verde și fondatorul E-acumulatori, Dan Tudose, în emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.
Stocarea de energie a unei locuințe va câștiga tot mai mult teren în viitorul construcțiilor care vor purta amprenta de sustenabilitate. Specialistul Dan Tudose a vorbit, la Gândul Green, despre ce ar trebui să conțină o locuință care să corespundă conceptului de „casă verde”.
Locuință nouă construim pentru o perioadă mult mai lungă de timp decât probabil viața noastră și deci trebuie să construim cu materiale sustenabile astăzi și costul ei, an de an, să fie mic. Asta înseamnă un cost de întreținere mic, asta înseamnă materiale rezistente. Una este să-ți văruiești pe afară sau să-ți dai pe afară cu lavabilă casa o dată la 5 ani, alta e la 15 ani. Avem un cost de trei ori mai mare dacă facem asta la 5 ani. Deci trebuie să alegem cu grijă materialele pe care le folosim. Este o plajă foarte mare de materiale pe care le folosim. Da, asta este cel mai important, să fie rezistente, să fie durabile, să fie dintr-un mediu sustenabil. O să vedem că, începând cu 2026, fiecare dintre componentele care intră în construcția unei locuințe vor avea o amprentă de carbon și vom plăti o taxă pentru această amprentă de carbon.
Adaptarea la noile concepte va trebui să fie făcută la nivelul unei întregi industrii, pentru a putea vedea și beneficiile, într-un timp relativ scurt.
Și industria trebuie să se adapteze la acest lucru, lucruri care poluează mai puțin. Componența materialelor trebuie să fie și o parte verde, sustenabilă. Deci avem nevoie ca în componența lucrurilor pe care le folosim la construcția unei case să folosim materiale sustenabile, iar această casă să aibă cheltuieli, costuri cât mai mici, să fie etanșeizată corect, să aibă pierderi cât mai mici termice și toate celelalte și să-și producă, să se susțină pe sine, să-și producă energia pe acoperiș. Se poate. Sunt diverse grade de a face lucrul ăsta, nu costă foarte mult, asta este important.
Orice casă poate deveni independentă energetic, mai spune Dan Tudose, prin identificarea acelor soluții care pot aduce îmbunătățiri la costuri mici. Și aici, acesta se referă la pompele de căldură care pot fi la fel de eficiente, dar mai ieftine decât încălzirea cu gaze naturale.
Pe o plajă de la 0 la 100 putem să avem îmbunătățiri mici cu efort mic. Doar trebuie să fim atenți la cum facem lucrul ăsta. Nu trebuie să depindem, de exemplu, la o casă nouă, depinzi de furnizorul de gaze când îți trage conducta, cât costă branșament ș.a.m.d. Există și alternative la acestea. Pompele de căldură stau alternativă. Gândiți-vă că fiecare dintre noi, acasă sau la companie avem trei-patru facturi pe care le plătim: factura de energie, factura de gaze și factura de combustibil. Mare parte din ele se pot reduce cu instalarea unor sisteme fotovoltaice, a unor pompe de căldură și a schimba un pic profilul de consum. Să fii atent la lucrurile astea. Poți să ai pe o stradă mai multe case. Fiecare dintre ele va consuma diferit în funcție de profilul de consum.
Toate aceste costuri, estimează specialistul, pot fi amortizate în mai puțin de 5 ani de zile, cu o durată de viață de cel puțin 25 de ani.
Emisiunea Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, poate fi urmărită AICI!
CITEȘTE ȘI: