Prima pagină » Emisiuni » Dan Dungaciu:”Administrația Trump și-a asumat o altă paradigmă”

Dan Dungaciu:”Administrația Trump și-a asumat o altă paradigmă”

În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii „Ai aflat!” cu Ionuț Cristache, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, analist și geopolitician, a afirmat că ceea ce a făcut administrația Trump poate fi subsumat unui singur cuvânt – „revoluție.”

„Cred că ar trebui să privim un pic mai din urmă toată această poveste pentru că ce a făcut administrația Donald Trump sau ce înseamnă victoria lui Donald Trump la Casa Albă poate fi subsumat unui singur cuvânt și acest cuvânt e revoluție. Deci, Donald Trump a generat o revoluție internă și externă. Dimensiunea economică a revoluției este unul dintre episoadele acestei zguduiri. Dar totul a început, dacă vreți, pe plan intern. Noi am mai trăit asta și cei care ne privesc, dacă ar fi să facă o comparație, mă rog, pentru noi, cei care suntem tineri de mai multă vreme, ca să zic așa, e o comparație mai vie. Schimbarea din 1989. Schimbarea din 89 a fost o schimbare radicală, cum ar spune un sociolog francez clasic – un fenomen social total, adică un fenomen care atinge toate componentele vieții societale.

Așa s-a întâmplat cu Trump. Gândiți-vă că în 89 ceea ce era valabil la nivel de societate și adevărat și bun înainte de ’89 devenea după ’89 decembrie o vulnerabilitate și invers. Dacă înainte avei relații cu străini era rău. Dacă vorbeai limbi străine era suspect. Dacă ai călătorit afară era greșit. După ’89 acestea devin avantaje. Dacă înainte de ’89 ai avut relații cu Securitatea sau cu Partidul Comunist era bine. După ’89 era rău. Deci se schimbă inclusiv valorile societale, pur și simplu, modul de a te defini, de a-ți identifica statutul. Așa s-a întâmplat și în America cu Trump. Oamenii au izbucnit, ca să zic așa, în spațiul public, nemaifiind obligați să se definească în funcție de niște valori pe care le-a dus la culminație administrația Biden.

Diferența de gen, cote, tot felul de declarații care te-ar fi putut pune în dificultate. Asta a făcut Trump. Deci, cine a observat sau a urmărit ce s-a întâmplat în America, a fost realmente o revoluție societală care e vie. A urmat revoluția strategică. S-a schimbat tot. Componenta economică este partea acestui pachet major. Pentru că americanii au ajuns la următoarea concluzie: America nu mai poate funcționa așa cum a funcționat. Își menținea cheltuielile acestea enorme tipărind pur și simplu bani și ajung la un deficit, la o datorie publică pe care nici nu o poți să o rostești. PIB-ul american la nivelul PIB-ului mondial a început să descrească. Trump a spus globalizarea a fost un bad deal pentru America.

Noi n-am câștigat această bătălie, noi am pierdut-o pentru că noi am globalizat pe banii noștri, am susținut globalizarea. Ce am făcut? Am crescut dușmanii noștri, China și Rusia, care au crescut în globalizare. Am enervat pe toată lumea, aducându-ne și spunându-le ce trebuie să facă. Am resuscitat naționalisme și antiamericanisme, am dus resursele americane în alte părți. Deci noi am ieșit prost din această globalizare și e momentul să-i punem capăt”, a declarat Dan Dungaciu.

„Globalizarea se termină și intrăm într-o altă paradigmă”

Dan Dungaciu a explicat cum Administrația Trump și-a asumat o altă paradigmă.

„Suntem în momentul în care se schimbă toată paradigma strategic-economică, inclusiv globalizarea se termină și intrăm într-o altă paradigmă. Administrația Trump și-a asumat practic o altă paradigmă. E ca o corporație care controlează o piață enormă și la un moment dat își dă seama că apar competitorii și ea nu mai poate face față.

Ea nu doar că se retrage din piață, dar strică toate regulile care au dus la crearea respectivei piețe. Pentru că tu când te retragi din globalizare, trebuie să faci globalizarea praf. Chinezul se mișcă foarte bine în globalizare.

Deficitele acestea enorme care s-au cumulat sunt reale. Adică nu e o chestie de gust a lui Donald Trump – băi, nu-mi plac europeni și le pun tarife. Sunt deficite enorme care s-au cumulat și care au fost menținute de economia americană. În primul rând pentru că economia globală era bazată pe dolar și americanii puteau să tipărească. Simplific foarte mult. Donald Trump a spus așa: eu vreau o economie în care cetățeanul să o ducă bine, muncitorul american să o ducă bine, o țară nu este un teritoriu atașat unei economii globale, cum zic acum conservatorii din jurul lui Trump. Vreau să nu fie taxe multe. Vreau să se producă în America tot ce se poate produce. Și pentru asta, ca să compensezi netaxarea americanilor, îi taxezi pe occidentali”, a explicat Dungaciu.

Emisiunea integral AICI:

CITEȘTE ȘI:

Dan Dungaciu: „Ca să ne protejăm de America, am sărit în barca sau în PATUL european”

Cosette Chichirău: „Nu m-am CĂSĂTORIT. Gluma a ajuns mult prea departe”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele