Prima pagină » Emisiuni » Dumitru Prunariu: „Racheta Starship va transporta oamenii pe MARTE”

Dumitru Prunariu: „Racheta Starship va transporta oamenii pe MARTE”

Dumitru Prunariu a fost invitat în cadrul emisiunii moderate de H. D. Hartmann, unde a discutat despre perspectivele omenirii de a coloniza planeta Marte. El a explicat că, deși provocările sunt uriașe, tehnologiile se dezvoltă rapid, iar planurile unor vizionari precum Elon Musk accelerează acest proces. Urmărește aici, integral, emisiunea.

Colonizarea planetei Marte nu mai este doar un subiect de science fiction, ci o posibilitate reală pentru viitorul umanității. Prunariu explică provocările pe care le vor întâmpina primii coloniști și planurile ambițioase ale lui Elon Musk pentru dezvoltarea unei comunități marțiene.

Dumitru Prunariu: „Viața pe Marte, o provocare majoră pentru oameni”

Prunariu a evidențiat faptul că mediul marțian este extrem de ostil pentru viața umană. Atmosfera rarefiată, temperaturile scăzute și lipsa resurselor naturale necesare supraviețuirii sunt doar câteva dintre problemele care trebuie soluționate. Cu toate acestea, omul va trebui să învețe să trăiască și să se adapteze la noile condiții.

„Dar în această atmosferă marțiană omul va trebui să trăiască. A văzut filmul Marțianul, își dă seama cam ce reprezintă planeta Marte pentru un om care trăiește pe suprafața ei. Desigur, filmul e SF, multe lucruri de acolo nu sunt realizabile concret. Dar în timp se va rezolva.”, explică el.

Planurile lui Elon Musk pentru colonizarea lui Marte

Elon Musk este unul dintre cei mai vocali susținători ai colonizării lui Marte. Fondatorul SpaceX estimează că până în anul 2100, o colonie de un milion de oameni va putea trăi pe planeta roșie, transportată prin zboruri regulate realizate cu racheta Starship.

„Elon Musk spune că prin anul 2100 el estimează că va avea o colonie de 1.000.000 de oameni pe planeta Marte, iar aceștia vor fi transportați în zboruri regulate, așa cum ne ducem la aeroport și luăm câte un avion pe zi.”, afirmă invitatul.

Dumitru Prunariu: „La fel se va face și pe Lună”

Primele așezări pe Marte nu vor fi orașe spectaculoase, ci baze experimentale în care se vor produce elementele esențiale pentru supraviețuire. Prunariu explică faptul că la început, se vor trimite module de tip stație orbitală, care vor genera oxigen, apă și hrană din vegetale cultivate în interior. Ulterior, oamenii vor trebui să construiască locuințe folosind resursele locale.

„La început vor fi trimise probabil module sub forma unui modul de stație orbitală, în interiorul căruia se produce oxigen, îți produce apă, ai plante, de exemplu, ai hrană pe care o poți produce acolo, tot așa, din vegetale, da, dar mai târziu va trebui să construiești efectiv case din solul marțian. La fel se va face și pe Lună.”, explică el.

Cine va face parte din primele echipaje marțiene?

Colonizarea lui Marte va necesita oameni extrem de bine pregătiți, care să înțeleagă complexitatea tehnologiilor utilizate pentru supraviețuire. Nu vor fi selectați muncitori fără studii, ci specialiști cu pregătire tehnică avansată.

„Bine, în primul rând vor trebui oameni muncitori. Bine, nu muncitori fără studii, ci cu doctorate, care să știe foarte clar, după ce se face acolo, să înțeleagă totul. Dar care vor construi acele baze umane inițiale pe planeta Marte.”, afirmă Dumitru Prunariu.

Alexandra Anton a studiat Topografie și Cartografie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a absolvit cursurile de masterat în domeniul geomatică. În prezent, studiază Română-Spaniolă ... vezi toate articolele