Săptămâna aceasta, podcastul de muzică folk și poezie a fost despre Emeric Imre.
Cine e el? De unde a pornit povestea lui atât de frumoasă, cu cântece pe care orice îndrăgostit le știe, le fredonează: „Te-aș cere-napoi, însă n-am cui te cere/Și restul e numai Chopin și tăcere…”, „Astfel, după tine, se încheie toate/trag oblonul negru la fereastra mea,/nu mai vreau decepții, vreau seninătate,/nu mai vreau iubire, voi abandona”, „Și te iubesc cu milă și cu groază,/tot ce-i al tău mi se cuvine mie,/ca un nebun de alb ce capturează/regina neagră pentru veșnicie…”
A știut să-și aleagă poeziile, a știut să compună capodopere pentru muzica folk românească. Își face vreme să vorbim, să ne dea voie să intrăm în viața sa, în secretele din spatele unei cariere în continuă creștere. Emeric Imre! Nebunul de alb!
„Înaintăm în viața asta și există un mare regret că actualmente, din păcate, cultura nu stă pe poziții. Asta se reflectă foarte mult în generația tânără. Sunt studenți care efectiv n-au auzit niciodată de ACDC, de Bob Dylan, de Nirvana, de Pink Floyd. Poate nu e un criteriu de cultură generală ăsta, dar ar trebui să fiu, cum să spun, să nu fiu sincer… Acum am succesul cel mai mare, dar momentele de pulsație a marelui public au fost atunci. Din păcate, generația care a crescut cu muzica folk și care acuma e bine din punct de vedere financiar nu mai merge la spectacolele folk. Vin, din fericire, mulți tineri. Lovitura subtilă pe care poți s-o dai unui popor e visul poporului de a trăi în stil american. A existat un film care se chema „De la 9 la 5” prin anii `80. Tot poporul român a visat să lucreze de la nouă la cinci. Lucrând de la 9 la 5, dimineața ești agitat să ajungi la muncă sau la școală, să duci copiii. La 5 când ai ieșit, ești super obosit, mai faci niște cumpărături, ajungi acasă, faci de mâncare, nu mai ai chef să te întâlnești cu prietenii, nu mai chef să mergi la teatru, nu mai chef să mergi la o terasă, nu mai chef să mai faci sport. Te pregătești ca roboțelul pentru a 2-a zi. Mai ai și la îndemână Netflix și toate platformele de confort. Și atunci încet-încet pericolul inteligenței artificiale ne suflă în ceafă. Asta a zis și marele fizician Stephen Hawking când a fost întrebat care va fi sfârșitul civilizației umane. A zis că nu o invazie extraterestră, nu război nuclear. Cel mai mare pericol e inteligență artificial”, a relatat Emeric Imre în cadrul podcast-ului „Ai vreme să vorbim, cu Ana Maria Păunescu”.