Scriitoarea Lucia Olaru Nenati, unul dintre cei mai cunoscuți eminescologi din România, a vorbit despre pasiunea mai puțin cunoscută a poetului Mihai Eminescu, muzica, în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, difuzat sâmbătă, 17 iunie, de la ora 19:00.
„Aici e „Eminescu. De la muzica poeziei la poezia muzicii”, care avea anexa CD-ului, cu cântecele lui Eminescu. Împreună cu Ioan Cobâlă, am descoperit că Eminescu a și cântat și știind treaba asta am încercat să găsesc și cum a cântat, care au fost cântecele.
Le-am înregistrat, am fost în Germania, la New York a fost o premieră de nu pot să vă spun.
Am și cântat… Am avut curajul să interpretez și eu, am făcut CD-ul, am fost invitați acasă la soția lui Marin Preda, era atât de încântată – Aurora Cornu – apoi am fost la bistro, unde ne-a servit cu lobster.
Fiind în facultate, m-a interesat scrisul lui Marin Preda, am vrut să facă o lucrare, a fost atât de încântat să devină el subiect de cercetare într-o universitate, mi-a răspuns cu toată simpatia.
Peste nu mult timp am fost invitată să stau o vreme la Mogoșoaia, la Casa Scriitorului, acolo am cunoscut pe el, pe Fănuș Neagu.
Niște păuni erau afară, așa frumoși, strigau și se plimbau. L-am cunoscut și pe Cezar Ivănescu.
Pictorul Florin Pucă mi-a făcut cadou un desen al lui, cu o căprioară care sare, dar cu picioarele zidite în stâncă, de ziua mea, la 20 februarie. A fost o chestie destinală.”, a povestit Lucia Olaru Nenati.
„Dragule, dacă ai ști ce dor îmi e de tine. Toată viața te-am căutat, nu mi s-a părut că mi-ai răspuns de tot, cum mi-aș dori eu. Și mereu te voi căuta, poate voi găsi răspunsul acela profund. Nu voi renunța să te caut, să mă simt sufletește aproape de sufletul tău.”, este mesajul spiritual adresat de Lucia Olaru Nenati marelui poet Mihai Eminescu.
Doctor în filologie, Lucia Olaru Nenati a fost director al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, custode al casei memoriale de la Ipotești și și-a dedicat întreaga viață studiului operei și vieții eminesciene.
Scriitoarea s-a născut pe 20 februarie 1949 la Rădăuţi, în Bucovina. A publicat până în prezent 40 cărţi de poezie, proză, eseu, literatură pentru copii, cercetare şi istorie literară, eminescologie şi albume muzicale.
În afară de volumele personale, este prezentă în circa 50 de antologii, culegeri şi volume colective.
Lucia Olaru Nenati este și muzeograf pasionat, de numele căreia se leagă începuturile reconsiderării muzeistice a lui Mihai Eminescu la Ipotești.
VEZI AICI PODCASTUL INTEGRAL: