Prima pagină » Emisiuni » Gabriel Oprea: „CHINA transmite mesaje de susținere a Rusiei, dar și a Ucrainei”

Gabriel Oprea: „CHINA transmite mesaje de susținere a Rusiei, dar și a Ucrainei”

Întrebat de ce China nu a mai efectuat niciun test cu rachete intercontinentale din 1980 până la 25 septembrie 2024, Gabriel Oprea a spus ce a vrut regimul comunist condus de Xi Jinping să transmită Statelor Unite.

Gabriel Oprea spune că „în această lume în care se discută de operațiuni militare în cosmos, cu sateliți. Cu alte cuvinte, lumea se află într-un acvariu”

„Care este mesajul, de calmare a jocului, de atragerea atenției că „vezi că și noi avem aceleași capacități ca tine?”, a întrebat H.D. Hartmann după ce China a efectuat un test cu o rachetă balistică intercontinentală cu un focos fals. Ministerul Apărării de la Beijing a anunțat că testul a fost un succes.

„Mesaj de putere. China este pe locul 2. China, m-a surprins, are un limbaj cultural diplomatic de 5.000 ani. Foarte important. La mesaje de susținere atât a Rusiei, dar și a Ucrainei. A spus că susțin tratativele de pace. China a avut o retorică din punct de vedere diplomatic deosebit de spectaculoasă”.

„Și-a cam întărit dialogul în ceea ce privește Taiwanul”, a afirmat H.D. Hartmann.

„Domnule Hartmann, mai are rost să mai discutăm? Păi se află în documentele Partidului Comunist Chinez – Reunificarea cu Taiwanul, dorința să fie făcută prin mijloace pașnice, dacă nu, cu forța. Mai are rost să discutăm treaba asta?”, i-a dat replica Gabriel Oprea, referindu-se la dorința lui Xi Jinping de a reunifica Republica Populară Chineză cu Taiwanul, o insulă controlată de Republica Chineză, un regim democratic pro-american, până în 2027. 

„Domnule general, acum câteva săptămâni, Rusia a anunțat redefinirea strategiei sale nucleare prin care și-a asumat dreptul la prima lovitură nucleară. Niciodată Rusia nu a avut în doctrina sa nucleară înscris acest drept. În afară de SUA,  nicio altă țară nu avea înscris acest drept. China face primul test ICBM. Să acceptăm această teorie că BRICS poate să devină și o organizație militară? Pe linia nucleară, amândouă au aceleași politici. Una își arogă dreptul de a da prima lovitură nucleară, iar China spune că am și eu”, a spus H.D. Hartmann.

„Repet, vorbeam de faptul că nu avem disciplină. Eu vorbeam de faptul că să știți la disperare, s-au văzut măsuri militare la disperare, e posibil orice. De aceea, este nevoie de diplomație”, a concluzionat Gabriel Oprea.

Sursa Foto: Profimedia 

Pentru mai multe, vizionați ediția integrală a emisiunii „Gândul Exclusiv” cu H. D. Hartmann, pe canalul de YouTube al publicației GÂNDUL.ro. 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și