Gabriel Oprea a declarat că BRICS, organizație internațională economică din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite, s-ar putea transforma într-o alianță militară.
„Sunt informații că s-ar putea să se transforme într-o alianță economică, dar și o alianță militară”.
„Adică, un nou Pact de la Varșovia cum ar veni, dar pe alt continent, că sunt mai multe continente. Dumneavoastră vedeți o bipolaritate aflată într-un conflict. În viitor se poate. Are un potențial de dezvoltare”, a subliniat H.D. Hartmann.
Gabriel Oprea, general în rezervă și fost ministru al Apărării, a afirmat că este posibil ca omenirea să se afle într-o situație similară cu cea a Războiului Rece (1947-1991). El a spus că războiul dintre Israel și grupările Hamas și Hezbollah, dar și războiul din Ucraina, necesită soluționare prin eforturi diplomatice fără precedent.
„Și cu două conflicte majore. MAJORE. O bombă cu ceas în Orientul Mijlociu și o bombă nucleară în regiunea NOASTRĂ. De aceea, eforturile diplomatice, unde vă duce și pe dumneavoastră, trebuie să fie fără precedent. Dar nimeni. Poate doar complexul industrial militar universal, global. Au murit milioane de oameni în conflictul din Ucraina. Noi ne-am făcut datoria. Am primit refugiații. Am pătimit cu Canalul Bîstroe. Am donat acuma un miliard”.
Gabriel Oprea a reamintit că România a donat un sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina.
„Am înghițit și lipsa de democrație în ceea ce privește drepturile românilor din Ucraina. Zone în care ne dor”, a spus H.D. Hartmann.
„Noi trebuie în momentul de față să punem umărul, că suntem micuți și foarte disciplinați în același timp. Cred că la nivelul SUA, UE….trebuie discutat și despre soluțiile diplomatice fiindcă eu cred că suntem la 12 fără o secundă”, a avertizat Gabriel Oprea, făcând referire la Ceasul Apocalipsei.
„Domnule general, vorbeați despre disciplină. Până acuma, lumea era mai disciplină. Aveți impresia că s-a redus disciplina la nivel internațional?”, l-a întrebat H.D. Hartmann pe generalul în rezervă.
„Domnule Hartmann, spunea un specialist că 93% din conflicte în general, interpersonal, interuman, internaționale, depind de tonalitatea vocii. Să știți că în momente complicate, când se joacă la disperare, și în momentul când ai bombe atomice de exemplu, și sunt multe țări care le au în momentul de față, cred că trebuie la 12 fără o secundă de un război mondial care va fi distrugător, va fi nuclear, eu cred că statele astea mari și puternice, SUA, UE, China, Rusia, BRICS, vorbim deja de o organizație, acuma trebuie să fie cu mintea la ei și să fie pace, asta e părerea mea”, a încheiat Gabriela Oprea.
Sursa Colaj Foto: Profimedia
Pentru mai multe, vizionați ediția integrală a emisiunii „Gândul Exclusiv” cu H. D. Hartmann, pe canalul de YouTube al publicației GÂNDUL.ro.