Generalul Mircia Chelaru a criticat dur modul în care s-a ajuns la proliferarea pensiilor speciale în România, explicând că acestea au fost extinse dincolo de modelul militar inițial. În cadrul emisiunii Dan Diaconescu Direct, el a vorbit despre nedreptățile din sistem și despre diferențele esențiale dintre pensiile militarilor și cele ale altor categorii privilegiate. Urmăriți aici emisiunea integrală
Potrivit generalului Chelaru, sistemul pensiilor speciale a fost inițial inspirat din modelul militar, însă în timp a fost extins la numeroase alte categorii profesionale, prin decizii politice succesive. Aceste modificări au fost făcute pentru a proteja interesele anumitor grupuri, în detrimentul militarilor.
„Toate celelalte pensii speciale au fost făcute după modelul militar. Au băgat, primari, grefieri, etc. Astea sunt toate speciale și ca să nu se atingă de ele, le-au lipit de pensiile militare, fiindcă de militari nu te atingi. Deci s-au salvat ei și au executat militarii!”
Generalul a subliniat că militarii nu pot fi comparați cu alte categorii profesionale, deoarece nu au un contract individual de muncă și își asumă riscuri unice pentru apărarea țării. Acesta a explicat că jurământul depus face ca serviciul militar să fie o datorie pe viață, nu doar un loc de muncă.
„Noi nu suntem în armată cu contract individual de muncă. Noi nu avem contract de muncă cu Ministerul Apărării și cu țara. Legământul meu de țară și contractul meu este pe viață, prin jurământul pe care l-am depus.”
Chelaru a explicat că pensia militară nu este o pensie clasică, ci o soldă de rezervă, deoarece militarii pot fi oricând rechemați în serviciu activ. El a criticat autoritățile pentru că nu respectă această realitate și încearcă să reducă beneficiile militare sub pretextul unei reforme generale.
„Eu în orice moment din rezerva în care sunt, mă întorc înapoi. Doar în mod convențional se spune că e pensie militră, dar asta este solda de rezervist până mor, până ies din evidență.”