Consultantul în comunicare Dragoș Bucurenci a fost invitatul emisiunii „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova”, în emisiunea difuzată vineri, 30 septembrie, de la ora 19:00. Printre altele, el a vorbit despre prejudecați și despre dificultățile cu care te confrunți atunci când faci parte dintr-o minoritate.
În 2018, Dragoș Bucurenci si-a dezvăluit orientarea sa sexuală și de atunci viața sa a urmat un anumit curs. A fost mai greu, mai ușor?
„A fost, în primul rând, o lectie despre mine. Cred că orice persoană LGBT se confruntă, înaintea stigmei pe care o resimte din partea celorlalți, cu o autostigmă. Învățăm asta de la părinții noștri, de la prietenii noștri, învățăm că nu este în regulă să fim așa cum suntem. Învățăm să ne rușinăm în legătură cu felul în care suntem și cred că unul dintre cele mai importante parcursuri de dezvoltare personală pe care cineva de altă orientare decât cea heterosexuală îl are de făcut este să scape de ruținea proprie de a se simți așa cum se simte de a fi atras de cine este atras”, a spus Dragoș.
El a dezvăluit și motivul pentru care a acceptat să recunoască public orientarea sa sexuală, deși știa ce va urma.
„Probabil că ce m-a convins pe mine cel mai tare că trebuie să vorbesc despre ceste lucruri în România a fost traiul în alte țări. Am trăit în SUA, în Belgia, am văzut o societate care și-a rezolvat aceste traume, care nu mai are acești demoni, pentru care e perfect normal să vadă oameni de același sex, bărbați, femei, ținându-se de mână pe stradă și fără ca cineva să se uite la ei, fără ca cineva să facă absolut nimic. Că normalitatea acestui tip de afecțiune este acceptat. România este foarte departe de asta. Una din suferințele mele majore în legătură cu țara este că noi suntem foarte departe, că eu nu pot să ma țin de mână cu partenerul meu pe stradă la Bucuresti. Sigur, pot s-o fac, nu o să mă aresteza cineva, dar au fost cazuri recente de violență homofobă împotriva unor cupluri care și-au manifestat gesturi de afecțiune în parcurile și pe străzile din București, deci nu e o țară sigură”, a mai spus consultantul în comunicare Dragoș Bucurenci.
„Și apoi nu e vb aici de violență, ci de priviri. Noi, românii, știm să ne uitam. Dacă intri în metroul londonez, toată lumea privește în pământ, la un punct fix, ca să nu se uite la alții. La noi, dacă intri la metrou, toată lumea se uită la tine. E e un sport național”, a completat el.
Dar, în acest context, el a spus și de ce stă, totusi, în România, daca se lovește de aceste probleme.
„Repet, asta e doar una din suferințe, dar sunt foarte multe lucruri bune și frumoase și aici. Și în viață am învățat să fiu îngăduitor… Și cu țara mea si cu mine. Dar, la un moment dat, s-ar putea să nu mai stau și o să vreau să fie foarte clar că ăsta ar fi motivul principal. E foarte greu să îmi imaginez că vreau să îmbătrânesc într-o țară în care nu pot să îmi trăiesc dragostea la fel ca toți ceilalți oameni, în care trebuie să o ascund, să o feresc, ca să menajez sensibilitățile altora, pentru că eu sunt o persoană educată și, în general, politicoasă, care nu vrea să îi supere, să îi deranjeze pe ceilalți. Numai că aici trebuie să trag o linie…. aici nu e ok, aici nu ar trbui ca buna creștere, politețea, educația să ne facă să ne ascundem cu ceva, în care noi suntem, de fapt, foarte autentici, suntem noi. Pentru că lucrurile acestea duc la niște traume și la nișe probleme psihicie care nu se rezolvă ușor”, a precizat Dragoș.
El a afirmat că există un singur lucru pentru care este recunoscător că s-a născut așa (orientarea sa sexuală-n.r.).
„Și ăsta e tocmai faptul că am avut în acest fel, și am în continuare în fiecare zi, experienta stigmei și a discriminării. Și atunci, probabil, de aia în viața mea am gravitat către cauze din astea a ceea ce înseamnă să fii rrom în România, femeie într-o corporație sau ungur în Transilvania. Adică ce înseamnă să fii ăla care e mereu diferit și în minoritate și despre care ceilalți, din majoritate, se întreabă de ce nu pot fi și ei ca noi? (…) Este o lecție bună de umilință și smerenie pe care o primesc, care mă ajută să cresc, să imi aduc aminte că putem fi cu toți minoritari în ceva, în personalitatea noastră. Pentru că tot suntem în ceva minoritari și asta, pentru mine, e speranță. Eu cred că oamenii așa evoluează. În timp, societate așa a devenit mai tolerantă și apoi mai liberală și deschisă. Când a înțeles că există multe feluri. Multe feluri în care să credem în Dumnezeu și apoi au ajuns să își dea seama că poți să nu crezi în Dumnezeu, dar să fii un om bun”, este părerea sa.
„După 30 de ani, România este corigentă la lecțiile de civilizare și emancipare”, a fost concluzia celebrului consultant în comunicare.
Emisiunea „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova” este difuzată pe platforma csid.ro – aparținând Gândul Media Network – pe pagina de Facebook CSID și, de asemenea, pe canalul de YouTube al publicației csid.ro. Andreea Perminova a lucrat în trecut ca prezentatoare TV la Antena 3 și Aleph News.
Cu un portofoliu divers de produse de la site-uri la produse video de succes precum: Marius Tucă Show, Față în față cu Ion Cristoiu, Cu Gândul la București, Prosport LIVE, Prosport NEWS şi CSID LIVE, Grupul Gândul reuşeşte să acopere o paletă largă de interese editoriale care au drept focus central cititorul român de presă. Conţinutul furnizat respectă cele mai înalte standarde editoriale si asigură o gamă largă de profunzime şi analiză.
Urmăriți emisiunea integrală „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova”, de vineri, 30 septembrie: