Kelemen Hunor: Românii și maghiarii se simt striviți de stat / Trebuie să aducem VOCEA rațiunii în Guvernul României

Publicat: 10/09/2024, 08:41
Actualizat: 11/09/2024, 00:42
Actualizări
23:30

Liderul UDMR: Nu trebuia folosit un conflict interetnic ca pretext pentru înființarea SRI

Kelemen Hunor a declarat că folosirea unui conflict interetnic ca pretext pentru înființarea SRI a fost o greșeală, conform opiniilor exprimate de istorici și experți care au cercetat conflictul.

A fost primul conflict interetnic din regiune. Securitatea a fost desființată în 1989, iar România are nevoie de servicii de informații, la fel ca orice alt stat, a subliniat Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că au existat câteva încercări de actualizare a legilor SRI, un proces necesar după alegeri, având în vedere noile provocări din secolul 21, cum ar fi manipulările din spațiul online și atacurile cibernetice. Hunor a punctat importanța unui control civil riguros asupra serviciilor secrete.

23:18

Cum vedeți rolul României în UE în următorii 10 ani și cum ar putea UDMR contribui la acest parcurs?

Sunt trist când puneți această întrebare. Văd unde am ajuns în 2024, cu portofoliul pe care mâine îl va anunța șefa Comisiei Europene. Este inacceptabil ca România, a șasea țară dintr-o regiune extrem de sensibilă, să fie tratată în acest mod. România nu prea are o poziție solidă în discuțiile cu instituțiile europene. Din punctul meu de vedere, trebuie să fim mult mai activi și să avem capacitatea de a crea alianțe în mod permanent, a spus Kelemen Hunor.

Întrebat ce portofoliu ar fi dorit, liderul UDMR a răspuns: „Ceva legat de piața internă, ceva pentru vecinătate, de unde putem ajuta și Republica Moldova, și Balcanii de Vest. Dacă atât s-a putut obține, atunci avem o problemă la nivel de președinte, ministru de externe și premier.”

23:01

În ce domeniu ar avea nevoie liderul UDMR de meditații?

În finanțe și apărare. Sunt o persoană care citește destul de mult. Citesc analize, date statistice și încerc să înțeleg. Muncesc indiferent dacă sunt în campanie sau nu, a răspuns Kelemen Hunor.

22:56

Kelemen Hunor, despre sistemul de apărare: Securitatea cetățenilor trebuie să fie pe primul loc pe agenda guvernului

Trebuie să modifici legislația, trebuie să faci un acord cu Ucraina, iar apoi să dai ordin ca drona să fie doborâtă. Securitatea cetățenilor trebuie să fie pe primul loc pe agenda guvernului, a spus liderul UDMR.

22:40

Președintele UDMR, întrebat dacă Viktor Orban este un model pentru el: Eu am propriul meu drum

Nu am un model, nici la București nu există unul (…) pentru mine nu există un model. Eu nu caut un model printre politicienii activi. Nu există un model pe care să-l poți aduce în România din altă țară. Pentru fiecare om politic, autenticitatea, drumul propriu și viziunea legată de responsabilitatea pe care o prezintă sunt absolut vitale, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a declarat că nu se consultă cu Viktor Orban, dar discută cu el uneori.

M-a sunat după alegeri, după 9 iunie. Am discutat despre relațiile româno-maghiare, despre cum vede el viitorul Europei, Schengen și investițiile dintre România și Ungaria, a spus președintele UDMR.

22:39

Liderul UDMR, despre problema Ținutului Secuiesc: Românii nu pleacă din țară din cauza simbolurilor Ținutului Secuiesc

Liderul UDMR a declarat că simbolurile Ținutului Secuiesc nu reprezintă o problemă reală pentru România și că românii nu pleacă din țară din această cauză.

Iohannis a trebuit să ofere explicații. Eu îmi doresc autonomie pentru toate regiunile, descentralizare, și cred că foarte multe decizii trebuie lăsate în mâinile autorităților locale. Dacă guvernul central ar lăsa mai multă putere autorităților locale, s-ar crea mai multe oportunități. Acolo nu sunt oameni care lucrează împotriva comunității, ci oameni care creează valori. În Ținutul Secuiesc nu există discuții tensionate.

Fiecare comunitate are dreptul la simboluri, care trebuie cultivate și promovate. Românii nu pleacă din țară din cauza simbolurilor Ținutului Secuiesc; acestea nu sunt problemele reale ale României. Pierde vreun român bani din cauza asta? Dacă continuăm în acest fel, vom fi o țară frumoasă, dar fără locuitori. Aceasta este adevărata problemă a României, nu Ținutul Secuiesc, a explicat Kelemen Hunor.

22:32

Liderul UDMR, despre datoria publică: Suntem într-un dezastru uriaș

România nu are datorii din trecut, dar cheltuiește mai mult. Suntem într-un dezastru uriaș, a spus Kelemen Hunor.

22:30

Kelemen Hunor: Sunt împotriva căsătoriilor între persoane de același sex

Sunt împotriva căsătoriilor între persoane de același sex. Nu trebuie schimbat nimic din acest punct de vedere, a menționat liderul UDRM.

22:29

Președintele UDMR: Avortul este un drept pentru orice femeie

Avortul este un drept pentru orice femeie, nici nu punem problema, a afirmat liderul UDRM.

22:28

Ce este negociabil și ce nu este negociabil pentru UDMR?

Eu am încredere în oameni. Negociez după alegeri, după ce electoratul s-a pronunțat, a răspuns Kelemen Hunor.

22:11

Președintele UDRM, despre coaliția de guvernare: Nu a existat o gândire coerentă și armonizată pentru mai multe segmente socio-economice

Eu cred că nu a existat o gândire coerentă și armonizată pentru mai multe segmente socio-economice. Din punct de vedere matematic, dacă nu vor avea nevoie de noi, nu vom guverna. Trebuie să aducem vocea rațiunii în guvernul României. Ați văzut ce a făcut Tanczos (…)

Am vorbit cu domnul Ciolacu, dar nu despre guvernare. Facturile pentru lucrările publice nu sunt plătite, iar firmele vor intra în incapacitate de plată. Nu ați făcut rectificarea bugetară pentru primării, despre asta am discutat, a explicat Kelemen Hunor.

22:16

A fost ajutat UDMR de către PSD să obțină un scor mai mare la alegerile europarlamentare?

Nu! Am primit multe mesaje din toate județele. Este inacceptabil… Sper ca acel observator să voteze și data viitoare cu UDMR, a răspuns Kelemen Hunor.

22:11

Kelemen Hunor: Niciun candidat la prezidențiale nu a vorbit despre comunitatea maghiară

Niciun candidat la prezidențiale nu a vorbit despre comunitatea maghiară și nici nu a arătat vreo preocupare pentru aceasta. Ciolacu a fost în Harghita anul trecut, iar în Mureș a fost Ciucă. Despre ceilalți nu știu, a afirmat liderul UDRM.

22:09

Iohannis sau Băsescu? Liderul UDMR: Nu am o preferință. Cetățeanul a fost abandonat

Nu am o preferință. Cetățeanul a fost abandonat. Băsescu a jucat pentru interesele de putere. Iohannis a fost aparent un președinte spectator, un președinte care ține poporul la distanță. Nu am văzut din partea lui o dezbatere sau argumente solide. Eu cred că România a pierdut 20 de ani, iar speranța a dispărut. Un președinte protector dialoghează, este un model pentru societate, a spus președintele UDMR.

22:05

Kelemen Hunor, despre candidatura la prezidențiale: Am deja experiența a trei campanii, iar aceasta va fi a patra

Am primit sarcina din partea colegilor mei. Mulți mă întreabă: ‘De ce mai candidezi dacă ești maghiar?’ Societatea noastră mai are de evoluat. Știu ce urmează în această campanie. Din punct de vedere politic sau intelectual, nu mai este nimic nou pentru mine, am deja experiența a trei campanii, iar aceasta va fi a patra, a mărturisit el.

21:56

Liderul UDMR: Firmele mari trebuie lăsate acolo unde creează locuri de muncă

Firmele mari trebuie lăsate acolo unde creează locuri de muncă, de exemplu, la Borsec. De ce plătesc impozitele în București? Au fost obligați prin lege. De ce avem nevoie de această centralizare? Din acest punct de vedere, trebuie făcută ordine. Trebuie să discutăm cine și cu cât contribuie. Această regulă trebuie schimbată, deoarece nevoile la nivel local sunt diferite, a evidențiat președinteșe UDMR.

21:53

George Soros sau Viktor Orban? Liderul UDMR: Îl aleg pe Orban

Nu se pune problema. Unul este un investitor, un speculant, celălalt este un om politic. Eu aleg tot timpul omul politic, adică pe Orban. Dacă e să aleg între Soros și Orban, nu se pune problema. Soros are meritele lui, mai ales în anii ’90, e un speculant, e un investitor. Nu mă pricep la chestia aia și niciodată nu eram foarte atras de această lume a investitorilor. (…) Speculează anumite chestiuni la bursă, slăbiciunile unora. Deci, știți foarte bine, nu vreau să intru în aceste chestiuni, findcă nu mă pricep, dar văd și eu, citesc și eu, urmăresc și eu. Bravo lor, cei care pot să facă așa ceva și nu înșală pe alții, dar din punctul meu de vedere, alegerea este tot timpul pentru un om politic, sunt și eu om politic, a precizat Kelemen Hunor. Mai multe detalii AICI.

21:49

Liderul UDRM: Am dezvoltat o colaborare pozitivă cu toate partidele politice

Relația UDMR cu celelalte partide este una bună. Am dezvoltat o colaborare pozitivă cu toate partidele politice, însă aceasta depinde de fiecare partid și de liderul politic în parte. Soluții vom găsi împreună, atât pentru maghiari, cât și pentru români. AUR și SOS sunt partidele cu care întâmpinăm dificultăți în comunicare, a spus Kelemen Hunor.

21:45

Kelemen Hunor: Copiii trebuie să învețe limba maternă

Dincolo de a învăța limba maternă, trebuie să fii pregătit pentru ceea ce ai de făcut în viață … Trebuie să regândim sistemul de învățământ. Copiii trebuie să învețe limba maternă; aceasta este o normalitate, a menționat Kelemen Hunor.

21:41

Liderul UDMR, despre principala sa realizare: Am reușit să menținem împreună comunitatea maghiară

Am reușit să menținem împreună comunitatea maghiară. Să menții comunitatea unită după 35 de ani înseamnă că poți să dialoghezi, să găsești soluții la probleme reale, să fii lider și să atragi oamenii după tine, a precizat președintele UDMR.

21:34

Kelemen Hunor: Ca președinte, nu poți să ignori ceea ce au votat oamenii

Am avut un președinte jucător, am avut un președinte care era mai tăcut, dar ambii au abandonat oamenii. Nu au ținut cont de ce au ales aceștia și nu au vrut să urmeze dorințele lor. Ca președinte, nu poți să ignori ceea ce au votat oamenii. Oamenii sunt umiliți, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), va fi invitatul special al ediției de marți, 10 septembrie, a emisiunii „În Opoziție cu Denise Rifai”, difuzată pe Gândul.ro, de la ora 21:30.

Cu o carieră politică solidă și o prezență semnificativă pe scena publică din România, Kelemen Hunor va aborda subiectele fierbinți ale momentului, oferind o perspectivă clară asupra rolului UDMR în actualul context politic. De la teme sensibile precum relația dintre majoritate și minoritate, până la provocările legate de guvernare și direcția politică a țării, discuția promite să fie una de substanță.

În fața unui interlocutor cunoscut pentru întrebările sale directe, Denise Rifai, Kelemen Hunor va răspunde la aspecte legate de strategiile UDMR, rolul formațiunii în coaliția de guvernare și viziunea sa pentru viitorul comunității maghiare din România. Această apariție este o oportunitate pentru publicul larg de a înțelege mai bine poziția UDMR în contextul actual și provocările cu care se confruntă formațiunea.

Nu ratați această ediție specială „În Opoziție cu Denise Rifai”, marți, 10 septembrie, de la ora 21:30, pe Gândul.ro!

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezbaterea Harris-Trump: Vânătoare de voturi, cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. România, pomenită...
Pepe, TERORIZAT de Raluca Pastramă. Ce îi face soția, deși au divorțat. Așa se răzbună...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Ciobănia și barbaria ne-au făcut români. Factorii suprinzători și decisivi în formarea poporului român
Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte...
Cine a câștigat dezbaterea? Care sunt reacțiile după marea confruntare dintre candidații la prezidențialele americane
E OFICIAL! Românca se iubește cu nepotul ex-președintelui Uzbekistanului! Cum i-am surprins pe cei doi...
Cum a reușit să slăbească Tudor Ionescu de la Fly Project. Dieta cu ajutorul căreia...
Câți bani de buzunar primesc adolescenții din România. Principala cheltuială: ieșitul în oraș
VIDEO Concubina Șacalului, bărbatul care le-ar fi ucis pe cele două tinere în Constanța, a...
Un cunoscut cântăreț de muzică populară din România s-a stins din viață la doar 49...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Sforăitul te poate lăsa fără permis auto? Boli care duc la anularea dreptului de a...
Ce au spus Harris şi Trump când microfoanele lor au fost oprite
Ce s-a întâmplat înainte? Momentul în care primul avion lovește pe 11 septembrie
Elena Merișoreanu a ajuns la spital. Ce s-a întâmplat cu artista de muzică populară
Chinuri cumplite pentru pacienții din România. Problema a ajuns în tribunale
Ce mesaj a transmis Iustina Loghin de la Insula Iubirii sezonul 8 către fiica ei...
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale suspectului crimelor din Constanța sunt de-a dreptul...
VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost...
VIDEO. Grigore Leșe, internat la spital: "Cum știu când îs bine?". Gestul de pe patul...
BANCUL ZILEI. Bulă vorbește la telefon cu soția: - Acum sunt în pat cu o...
Noi antibiotice promițătoare s-ar putea ascunde chiar în microbiomul uman