Potrivit unui sondaj SOCIOPOL realizat la comanda GÂNDUL în perioada 16-22 octombrie arată faptul că bucureștenii consideră planșeul de la Piața Unirii un pericol public, iar, în contextul scandalului iscat, încrederea cetățenilor Capitalei în primarul general Nicușor Dan a început să se erodeze.
Marius Tucă, avându-l ca invitat pe Dan Dungaciu, sociolog și geopolitician român, a spus:
„Ce cred românii despre scandalul planșeurilor de la Unirii. Avem probleme mari în România. E un pericol. Bucureștenii consideră Planșeul de la Piața Unirii un pericol public, iar încrederea în Nicușor Dan s-a erodat. În paralel, primarul sectorului 4, Daniel Băluță a câștigat ”teren”, iar respondenții îl plasează, la nivel de încredere, în imediata apropiere a edilului general. Ceea ce constituie o mare surpriză, dat fiind suportul considerabil pe care Nicușor Dan îl primise, nu demult, din partea votanților la alegerile locale”.
Potrivit sondajului, 84% dintre cei care au răspuns au auzit de scandalul legat de reparația planșeului de la Piața Unirii. Întrebați cine are mai degrabă dreptate în această situație, 38% au optat în favoarea lui Nicușor Dan, în timp ce 32% l-au susținut pe Daniel Băluță.
Marius Tucă, realizatorul de emisiune, a citat și răspunsurile respondenților privind reparare planșeului. Dintre afirmațiile testate, 72% dintre respondenți sunt ”total de acord” și ”oarecum de acord” că planșeul trebuie reparat de urgență, ceea ce subliniază gravitatea percepută a problemei.
Totodată, 39% dintre cetățeni sunt de părere că Nicușor Dan a intervenit abuziv pentru a opri lucrările de reparație, ceea ce ilustrează complexitatea opiniei publice.
„Și acum, un sondaj comandat de GÂNDUL, Sociopol- Mirel Palada, în care eu am încredere, pe cine votează românii la prezidențiale și la parlamentare. Marcel Ciolacu și PSD sunt pe primele locuri. Situația politică din București se conturează favorabil pentru Marcel Ciolacu”, afirmă Marius Tucă.
În ceea ce privește alegerile parlamentare, PSD se menține pe primul loc, cu 30% din voturi, urmat de USR cu 26% și PNL cu 14%. AUR obține 11%, iar REPER 8%. Alte partide, precum PMP+FD, ar primi 4%, în timp ce UDMR nu ar obține niciun procent. Interesul pentru alegerile parlamentare este cotat cu 37% dintre respondenți fiind interesați și 37% destul de interesați. Participarea estimată la vot indică faptul că 38% nu vor merge la vot, în timp ce 44% sunt hotărâți cu cine vor vota.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 25% dintre bucureșteni ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), urmat de Elena Lasconi (USR) cu 20%, și Mircea Geoană (independent) cu 15%. Nicolae Ciucă (PNL) ar obține 14%, iar George Simion (AUR) 10%. Cristian Diaconescu (independent) și Ludovic Orban (PMP + Forța Dreptei) ar primi câte 10% și, respectiv, 3% din voturi.
În ceea ce privește turul II al alegerilor prezidențiale, bucureștenii cred că Marcel Ciolacu ar câștiga o competiție strânsă cu Elena Lasconi, obținând 51% din voturi față de 49% pentru aceasta. Marius Tucă afirmă că interesul bucureștenilor pentru alegerile prezidențiale este „enorm”. Interesul bucureștenilor pentru alegerile prezidențiale pare să fie ridicat, cu 48% dintre respondenți declarându-se foarte interesați și 31% destul de interesați, în total fiind 79%.
„Din 20 mai, Duminica Orbului, n-am mai avut așa ceva”.