Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Mircea Abrudean : „Banii de la rectificare vor fi îndreptați către INVESTIȚII”

Mircea Abrudean : „Banii de la rectificare vor fi îndreptați către INVESTIȚII”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Mircea Abrudean, politician, secretar general al Guvernului, a discutat despre progresul economic al României, explicând importanța investițiilor și a aderării la OCDE. El a mai menționat că în România este încă o democrație tânără, dar cu potențial mare de dezvoltare, și a reflectat asupra experienței sale de prefect în gestionarea situațiilor de criză.  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, spune că România a înregistrat un progres economic semnificativ, punând accent pe stabilitatea financiară și investițiile substanțiale realizate în diverse sectoare. Abrudean a afirmat că România nu mai poate fi considerată o țară săracă, datorită dezvoltării accelerate din ultimii ani, în mare parte datorată apartenenței la Uniunea Europeană.

Mircea Abrudean: „România s-a dezvoltat foarte mult datorită UE”

El a menționat că investiții majore, în valoare de 120 de miliarde de lei, au fost direcționate către infrastructură, educație și sănătate, adăugând că acestea contribuie la creșterea activității economice. De asemenea, Abrudean a vorbit despre importanța investițiilor în cultură, chiar dacă acestea nu sunt la fel de mediatizate, și a remarcat că fondurile europene, care depășesc 65 de miliarde de euro, joacă un rol crucial în susținerea acestei dezvoltări continue.

„ Există stabilitate, lucrurile arată bine în România. Ne uităm un pic la cifre, ne uităm la investiții. Avem 120 de miliarde de lei investiți în infrastructură, în educație, în sănătate. Toate aceste lucruri generează până la urmă activitate… Să știți că se investește și în cultură, dar probabil nu se popularizează la fel de mult cât ar trebui. Nu cred că România mai este o țară săracă. România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, datorită apartenenței la Uniunea Europeană. Cu siguranță vorbim de cei 65 de miliarde de euro sau peste, datorită investițiilor care vin din ce în ce mai mult.”, spune acesta.

România are o democrație tânără

Mircea Abrudean a semnalat faptul că în România este încă o democrație tânără, având doar 34 de ani de la instaurarea acesteia. El a precizat că, atunci când ne raportăm la dezvoltare și democrație, România se compară adesea cu state care au un avans semnificativ și o experiență îndelungată în aceste domenii.

„Dar vorbim și despre faptul că România, totuși, este o democrație încă tânără, de 34 de ani. În general, când ne raportăm la dezvoltare, la democrații, la alte lucruri, ne comparăm cu state care sunt, evident, mult mai avansate de foarte mult timp.”, afirmă Abrudean.

Priorități pentru România: OCDE și parcursul Euro-Atlantic

Întrebat despre aspecte care ar trebuie făcute în România cât mai rapid, acesta accentuează nevoia de continuare a investițiilor dar și aderarea României la OCDE. Acesta spune că odată cu această aderare a României la OCDE, vor veni numai avantaje pentru țară, din toate punctele de vedere.

„Continuarea investițiilor, cu siguranță, pentru că nu există altă formulă de dezvoltare. Aderarea României la OCDE să rămână prioritatea oricărui guvern, indiferent de formațiune, și, evident, parcursul Euro-Atlantic trebuie să continue și trebuie să rămână angajată, fermă, România în această direcție. Pentru că, evident, avem doar avantaje din toate punctele de vedere.”, relatează Abrudean.

Mircea Abrudean din poziția de prefect: „Mă gândeam la coduri roșii, la deszăpeziri, la ploi”

Mircea Abrudean a vorbit și despre o eventuală poziție de senator. El a mai adăugat în portofoliu și experiența lui de prefect și ne povestește despre munca acestuia. El mai adaugă că au gestionat situațiile, în măsura gravității, în funcție de cât de bine au putut. Situațiile de urgență au escaladat rapid, de la ploi și deszăpeziri, până la pandemie și chiar război.

„Și din poziția de senator parlamentar. Sigur că poți să faci lucruri importante având o experiență în executiv. De când am început ca prefect, când sigur cunoșteam ce înseamnă munca de prefect, mă gândeam la coduri roșii, la deszăpeziri, la ploi, la lucruri de genul ăsta. Și a venit pandemia, ne-a arătat ce înseamnă cu adevărat situații de urgență și am reușit să le gestionăm atât cât de bine am putut. Apoi, venind la București, mă gândeam ce poate fi mai rău decât pandemia? Nu se mai poate întâmpla nimic. A venit războiul, n-am mai avut de-a face cu așa ceva.”, spune el.

Procesul de aderare la OCDE a început în 2022

Mircea Abrudean a vorbit despre existența unei comisii în cadrul Senatului, dedicată aderării României la OCDE, sub conducerea președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. El a amintit că procesul de aderare a fost inițiat în ianuarie 2022 și a subliniat importanța continuității și a prezenței unor oameni care înțeleg acest proces. Conform lui Abrudean, implicarea unor lideri cu experiență este esențială pentru succesul acestui demers.

„Există și o comisie la nivelul Senatului Parlamentului care se ocupă de componenta de OCDE, condusă chiar de președintele Senatului, domnul Nicolae Ciucă, care a și început procesul de aderare a României la OCDE în 2022, ianuarie. E importantă continuitatea, e important să avem oameni care înțeleg.”, concluzionează Abrudean.

 

 

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

 

Iulian Marinescu, originar din Târgu Jiu, a absolvit studiile de licență și master la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Cu o carieră diversificată, Iulian Marinescu activează ca actor ... vezi toate articolele

Citește și