Adrian Năstase: „CSAT-ul este un mod prin care președintele poate să dea ordine serviciilor”

Publicat: 05 09. 2024, 12:00
Actualizat: 05 09. 2024, 12:41

This browser does not support the video element.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase a vorbit despre cum președintele poate recâștiga controlul asupra serviciilor de informații prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Fostul politician a subliniat importanța unui parlament puternic pentru recâștigarea influenței. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Potrivit lui Adrian Năstase, există câteva structuri care funcționează dincolo de Constituție, precum CSAT, prin care președintele poate controla serviciile de informații. Năstase a oferit drept exemplu sistemul german prin care serviciile de informații sunt subordonate guvernului și sunt coordonate de un secretar de stat în Cabinet.

„CSAT-ul este o structură destul de ciudată, are un rol subteran prin faptul că în mare măsură președintele controlează serviciile.”

Năstase a menționat că au existat situații în timpul mandatului său de Premier când primea anumite informații de la servicii, iar la Cotroceni ajungeau altele. În această direcție, fosul premier a dezbătut cum in interiorul serviciilor, fiecare segment politic avea susținătorii săi.

„În interiorul serviciilor au existat zone diverse, unde unii sprijină un segment, alții altul și se descurcă în felul ăsta să rămână cu un grad mare de influență în oricare dintre situații.”, a afirmat Adrian Năstase.

 

Politicul a fost controlat în ultimii 20 de ani de servicii

Năstase a vorbit despre cum Președintele a pierdut la un moment dat controlul asupra serviciilor de informații, iar pentru a recâștiga puterea, fostul politician a menționat importanța parlamentului.

„Parlamentul este aproape inexistent dintr-un motiv și unii ar putea să îmi reproșeze lucrul acesta.  În perioada 2000- 2004, noi am avut de introdus în legislație Acquis-ul comunitar, un set de sute, mii de legi care fuseseră adoptate în UE și trebuiau transpuse în legislația noastră. Atunci am eliminat dezbaterea generală la legi și am transferat-o în comisii. Comisiile au devenit indiferente, iar dezbaterea în parlament ar trebui reintrodusă pentru a justifica legile și a le oferi greutate.”, a declarat Năstase.

Adrian Năstase: „Cred că trebuie să avem un control parlamentar foarte puternic”

Năstase a subliniat importanța de a avea o serie de parlamentari puternici care să nu fie ușor dați la o parte. Adrian Năstase a oferit exemplul Statelor Unite ale Americii.

„Uitați-vă la Statele Unite, când merge un tip de la CIA, FBI în Parlament, în comisie, tremură. Deci ori mergem pe un sistem parlamentar de control pentru servicii, ori pe sistemul german sau britanic în care guvernul subordonează toate sistemele.”, a menționat Năstase.

Fostul Premier a subliniat importanța unui parlament puternic, dar și rolul deosebit de important al președintelui în a minimiza influența pe care serviciile de inteligență o exercită în România.

„Avem practic două sisteme guvernamentale care sunt  SRI și  SIE, avem cele doua sisteme departamentale la Ministerul de Interne și la Ministerul Apărării, avem SIPA, SPP, STS, toate au diferite tipuri de subordonare și de interese care trebuie strânse cumva”, a conchis Adrian Năstase.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”