Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Năstase, fostul premier al României, a dezvăluit detalii din perioada electorală de acum două decenii, cu un accent special pe relația dintre Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, și fostul președinte Traian Băsescu. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
În cadrul emisiunii, Năstase a discutat despre cum două treimi din voturile Partidului România Mare (PRM) au fost direcționate către Traian Băsescu.
„Povestea cu PRM in care voturile de la PRM, două treimi, au mers la Băsescu. De ce? Pentru că Vadim a anunțat că el va vota cu Băsescu. De ce a spus asta? De ce a vrut asta? Pentru că el îmi trimisese un emisar, pe Dorel Onaca, să îmi spună că Vadim ar vrea să fie președintele Senatului. La momentul acela, PRM-ul era considerat un partid extrem de radical. Ori, noi eram exact în momentul în care finalizam negocierile cu Uniunea Europeană și o astfel de decizie a noastră ar fi aruncat în aer”, spune fostul premier.
Năstase a refuzat propunerea lui Vadim Tudor, aducând în discuție negocierile pentru integrarea României în Uniunea Europeană.
„Practic eu i-am transmis prin Dorel Onaca că nu pot să accept lucrul ăsta, tocmai pentru că de 4 ani de zile muncisem ca să finalizăm negocierile. Băsescu i-a promis că îl va pune președintele Senatului și nu l-a pus”, a continuat acesta.
În contextul formării unei majorități parlamentare, Băsescu a utilizat o abordare controversată, bazându-se pe o interpretare strictă a Constituției. În mod particular, Băsescu a subliniat că, potrivit legii fundamentale, președintele nu are obligația de a numi un candidat din partea partidului sau alianței care a câștigat alegerile.
„A spus: în constituție nu se spune că am obligația să numesc de la partid, de la alianța care a câștigat alegerile, un candidat. El merge pe urmă în niște restaurante și-și strânge o majoritate sau nu. Dacă nu reușește de două ori organizează alegeri anticipate. Ori ăsta a fost șantajul pe care el l-a făcut în legătură cu PUR și în legătură cu UDMR-ul”, explică Năstase.
Fostul premier a menționat și o propunere mai veche de revizuire a Constituției, în timpul alianței dintre Victor Ponta și Crin Antonescu. Conform acestei propuneri, în cazul în care nu se obținea o majoritate de 50%, candidatul la funcția de prim-ministru ar fi provenit din partidul sau alianța cu cel mai mare număr de mandate.
„A existat această propunere la un moment dat într-un proiect de revizuire a constituției, dar în varianta cu Ponta și Crin Antonescu. Ei au adăugat că în măsura în care nu se obține o majoritate de 50% atunci candidatul va veni din partea partidului sau alianței care are cel mai mare număr de mandate in partid”, a spus acesta.
Năstase a adus în discuție și o altă variantă electorală care prevede o „primă electorală”. Aceasta oferea partidului care obținea 40% din voturi un bonus de 10% din locurile din Parlament, asigurându-i astfel majoritatea necesară pentru a guverna.
„Eu cred că ar trebui să ne întoarcem la varianta antebelică pe care eu o consider totuși posibilă și utilă, și anume sistemul electoral cu primă în alegerile de dinainte de război. Practic, dacă un partid obținea 40% din voturi, obținea o primă electorală de 10% astfel încât să formeze guvernul”, evidențiază fostul premier.
Totuși, această idee a fost respinsă la nivelul Curții Constituționale, pe baza argumentului că ar încălca principiile democratice, deoarece nu ar fi corect ca un partid care nu obține majoritatea absolută să primească un avantaj suplimentar în Parlament.
„Cred ca s-a discutat și la noi povestea asta și s-a spus la nivelul Curții Constituționale, nu știu dacă formal sau nu, că ar fi o măsură neconstituțională, pe ideea că nu este normal din punct de vedere democratic ca un partid care a obținut doar 40% să fie să obțină un bonus”, conchide fostul premier, Adrian Năstase.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”