Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Reflecții asupra GREȘELILOR strategice din primii ani post-revoluționari/ Adrian SEVERIN: “Am dat serviciilor o putere economică mult prea mare“

Reflecții asupra GREȘELILOR strategice din primii ani post-revoluționari/ Adrian SEVERIN: “Am dat serviciilor o putere economică mult prea mare“

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe al României, a oferit recent o perspectivă critică asupra unor decizii fundamentale luate de România în perioada de tranziție post-comunistă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Fostul ministru al Afacerilor Externe a evidențiat trei greșeli care au influențat evoluția serviciilor secrete românești.

Cooperarea necondiționată cu serviciile secrete străine

Una dintre erorile semnificative pe care le-a subliniat Severin a fost permisivitatea excesivă în cooperarea serviciilor secrete românești cu cele străine.

„Una dintre erorile pe care noi le-am făcut, și aici mă includ și pe mine în primii ani, a fost aceea de a permite cooperarea serviciilor secrete române cu serviciile străine fără niciun fel de limite. Am dat liber pentru această colaborare. Sigur că nu ne-am gândit foarte bine și n-am anticipat ceea ce va urma”, a spus Adrian Severin.

Renunțarea la spionaj în țările partenere

O altă greșeală strategică majoră, potrivit fostului ministru, a fost adoptarea tezei conform căreia România nu ar trebui să desfășoare activități de spionaj în țările prietene sau în cele pe care le considera potențiali aliați.

Severin a subliniat că această idee s-a dovedit a fi falsă, citând exemplul Israelului care a demonstrat că fiecare țară trebuie să-și urmeze propriile interese.

„Tot o greșeală pe care am făcut-o a fost aceea de a înghiți de-a întregul teza că noi nu trebuie să facem spionaj în țările prietene sau pe care le doream prietene. Am aflat mai târziu, chiar de la Israel, chestia asta, că o asemenea teorie este falsă și că în primul rând fiecare țară își urmează interesele”, a continuat fostul ministru.

Acordarea unei puteri economice excesive serviciilor de informații

Severin a atras atenția și asupra puterii economice considerabile oferite serviciilor de informații, ceea ce le-a permis acestora să „coopereze” cu partenerii străini într-un mod care a dus la marginalizarea celor persoanelor cu personalitate și viziuni independente.

„Am dat o putere economică foarte mare serviciilor de informații. Cu această putere au putut să se ducă și să „coopereze”cu partenerii străini și până la urmă din aceasta s-a creat un întreg mediu care a permis ca pe de o parte să-i înlăturăm pe toți cei care aveau personalitate. Nici nu spun că erau patrioți, dar aveau niște idei și voiau să facă ceva din România”, a adăugat fostul ministru.

România, la nivelul Austriei sau Elveției

„Am considerat întotdeauna că România poate fi o țară super fericită în Europa, cel puțin de nivelul Austriei sau Elveției și că putem avea o Românie puternică într-o Europă puternică”, conchide fostul ministru.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și