Adrian Severin, despre sistemul DEMOCRATIC din România și influențele externe: “A fost o vreme când puteam negocia cu PUTERILE suverane“

Publicat: 04 07. 2024, 11:45

This browser does not support the video element.

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe al României, a fost invitatul lui Marius Tucă, într-o ediție transmisă live de Gândul, unde a discutat despre funcționarea sistemului democratic din România și influențele externe asupra acestuia. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Severin a oferit o analiză asupra diferențelor dintre statul american și cel românesc, precum și asupra cauzelor interne care au permis influențelor străine să își exercite controlul asupra politicii românești.

Diferențele dintre statul american și cel românesc

Severin a subliniat că statul profund american este, prin definiție, american, adică își urmărește propriile interese naționale, în timp ce statul român este caracterizat prin influențe externe.

„Diferenta, cred eu, dintre statul profund american și cel românesc este că statul profund american este american, în timp ce statul profund românesc este american sau, mă rog, parțial american, parțial german, parțial francez ș.a.m.d”, a spus fostul ministru.

Cauzele situației actuale

Adrian Severin a subliniat că această situație nu poate fi pusă exclusiv pe seama influențelor externe, ci și pe seama deciziilor și acțiunilor interne.

„Am ajuns aici și din cauza noastră. Să nu dăm vina pe ceilalți. În primul rând la ceilalți nu putem vorbi de vină pentru că ei își urmează interesele și cel care își urmează interesele este legitim. Sunt puteri suverane”, a adăugat acesta.

Severin a continuat prin a explica că, în trecut, România avea capacitatea de a negocia cu marile puteri de pe poziții de suveranitate, însă această abilitate s-a pierdut în timp.

„Pe de altă parte, a fost o vreme când puteam să negociem cu aceste puteri suverane de pe poziție de putere suverană. Între timp ele au ajuns puteri suverane. De ce? Pentru că am fost dezbinați”, a spus Severin.

„Unii lideri români au fost susținuți din străinătate”

Un alt aspect abordat de Severin a fost susținerea externă a unor lideri români în anii 90′.

El a subliniat că, deși susținerea din străinătate era adesea acordată în funcție de interesele externe, există o diferență majoră între susținerea unui lider cu viziune și punerea în funcție a unui lider care urmează instrucțiuni externe.

„Anumiți lideri români, vorbim de anii 90′, au fost simpatizati sau susținuti din străinătate. Sigur că se făcea cu interes, dar una este să susții unul care are o viziune, o politică, un program și alta este să îl pui pe unul care urmează să primească instrucțiuni de ce politică, program să promoveze care îțî este convenabil ție”, conchide acesta.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”