Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Adrian Severin: „După 1990, pierzându-se elementul de FRICĂ, lumea s-a relaxat”

Adrian Severin: „După 1990, pierzându-se elementul de FRICĂ, lumea s-a relaxat”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe, a declarat că frica a fost un instrument de control în societatea românească, utilizată atât în regimul comunist, cât și în cel capitalist, iar după 1990, pierderea acestei frici a dus la o relaxare a societățiiUrmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Severin a vorbit despre frica care a dominat societatea românească, afirmând că aceasta a fost un mecanism de control în ambele regimuri, comunist și capitalist. El a subliniat că frica, fie ea justificată sau nu, a fost utilizată pentru a menține o anumită ordine și pentru a permite o autodefinire a blocurilor opuse, fiecare încercând să se distanțeze de cealaltă parte. Severin a remarcat că, după 1990, odată cu pierderea acestei frici și a elementului de comparație, societatea s-a relaxat.

„La noi, frica păzește bostănăria. Frica care era justificată sau nejustificată, dar ea era folosită pentru a păstra o anumită ordine și în zona comunistă și în zona capitalistă. De asemenea, frica a fost cea care a permis un fel de autodefinire a fiecăreia dintre blocurile opuse, prin referire la celălalt. Noi nu suntem exploatatori, capitaliști, noi nu suntem comuniști nedemocrați ș.a.m.d. Deci unii au mizat pe inegalitatea. Deci au spus noi nu acceptăm inegalitatea capitalismului. Ceilalți au spus noi nu acceptăm nelibertate a comunismului, dar fără să ne spună cine sunt ei de fapt. Bun și voi ce propuneți? După 90 pierzându-se și elementul de comparație, pierzându-se mai ales elementul de frică, dar sursa fricii, lumea s-a relaxat. Eu țin minte ca ministru al reformei atunci, mă credeți sau nu, în fiecare zi mă gândeam cum se dau mai multă libertate, eu gândindu-mă probabil greșit că oamenii chiar vor libertatea și știu să o gestioneze.”, a afirmat Severin.

Adrian Severin: „Noi n-am avut partid comunist reformat”

Întrebat cum s-a prăbușit regimul comunist, Severin a declarat că România nu a avut o dizidență reală în cadrul Partidului Comunist Român, în special în ceea ce privește dizidența ideologică. El a explicat că nu au existat voci care să conteste ideologia dominantă sau să propună o luptă de idei, cum s-a întâmplat în alte țări. Severin a subliniat că partidele comuniste reformate au apărut în alte locuri, dar România nu a cunoscut un astfel de proces.

„Noi n-am avut în Partidul Comunist Român o dizidență reală. Mai ales mă refer la dizidența ideologică sau cu sursă ideologic, că n-a venit nimeni să spună stai, numai că nu e așa, că altfel trebuie să fie, să existe o luptă de idei în alte țări. A fost din această dizidență, de acest pluralism ideologic, din sau intelectual să-l numim. În interiorul partidelor comuniste s-au născut așa-numitele partide comuniste reformate. Noi n-am avut partid comunist reformat, pentru că n-am mai avut partid comunist deloc,  s-a întâmplat așa și din firea noastră, cred eu, noi n-am fost comuniști serioși.”, a declarat Severin.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat cu Masteratul pentru Traducerea Textului Literar ... vezi toate articolele