Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe şi europarlamentar, expert al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta spune că există câteva soluții pentru oprirea războiului din Ucraina, însă situația nu se va rezolva complet. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
„Am fost, o bună bucată de timp, reprezentant, să spunem, al Parlamentului European al Uniunii Europene în relațiile cu Ucraina. Am rămas în legătură cu oamenii de acolo, care se află în diverse poziții în structurile guvernamentale. Unul dintre ei îmi spunea că situația din Ucraina este de necrezut. Este cu atât mai regretabil că nu a fost nici imprevizibil, nici inevitabil. Exact asta spun și eu. Nu știu de ce nu am evitat războiul din Ucraina. Am formulat câteva posibile planuri de pace, însă totul a devenit desuet. Am aflat că acordurile de la Minsk au fost o înșelătorie menită să permită Ucrainei să câștige timp pentru a se înarma. Nu știu cum să tratez această declarație. Nu știu dacă cei care au făcut au vrut să îl sprijine pe Putin, că el să poată justifica acțiunea militară. Dacă nu a fost adevărat, ceea ce s-a convenit ar fi trebuit aplicat, iar lucrurile erau mai simple”, a declarat Adrian Severin.
Conform acestuia, în acest moment există două chestiuni care se pot încerca, dar care nu rezolvă complet situația.
„Primul ar fi un armistițiu – încetarea focului, pe pozițiile pe care părțile se găsesc. Ulterior, ar trebui să se treacă imediat la negocieri. Soluția pentru restabilirea păcii poate fi găsită doar în contextul definirii unei noi ordini mondiale. Asta ar însemna ca niciuna dintre marile părți (SUA, Rusia, UE) să nu piardă din prestigiu. Cred că se poate ajunge la un compromis. Aceasta ar fi soluția cu care nimeni nu ar fi fericit, însă toți se pot acomoda. Aceasta negociere nu poate fi bilaterală, adică între Ucraina și Rusia. Ucraina nu are atâta putere pentru a-și apăra interesele.
Am propus să aibă loc o conferință pentru Ucraina, dar care să fie cu participarea tuturor membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate și cu participarea tuturor vecinilor Ucrainei, evident și cu prezența Ucrainei. Este interesant. Există un echilibru între vecinii Ucrainei. Unii sunt mai înclinați către Rusia, alții către SUA. Cei cinci membri ai Consiliului de Securitate sunt Marea Britanie, Franța, Statele Unite, Rusia, China”, a menționat fostul ministru al Afacerilor Externe.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!”