Prima pagină » Emisiuni » Marius Tucă Show » Adrian Severin: „Maia Sandu ne-a spus implicit că este ȘEFUL Parlamentului și Guvernului”

Adrian Severin: „Maia Sandu ne-a spus implicit că este ȘEFUL Parlamentului și Guvernului”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe, a criticat președinția Maiei Sandu și a comparat situația din Republica Moldova cu cea din Georgia. El a insistat asupra necesității definirii identității naționale în contextul integrării europene și a declarat că votul actual din Moldova nu este pro-rus sau anti-românesc. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Severin a vorbit despre influența președintei Maia Sandu, afirmând că aceasta se consideră liderul Parlamentului și Guvernului, dar nu oferă detalii despre acțiunile sale viitoare. El compară situația din Republica Moldova cu cea din Georgia, subliniind că atât în Moldova, cât și în Georgia există lideri cu viziuni similare. Severin critică ceea ce numește „talibanismul globalist” sau „fundamentalismul occidentalist”, susținând că aceste ideologii nu reușesc să atragă populația către obiectivele dorite, ci dimpotrivă, o îndepărtează de acestea.

„Deci, doamna Maia Sandu ne-a spus implicit că dânsa este șeful Parlamentului și Guvernului, nu spune ce va face dânsa. Problema este dacă ne uităm și la rezultate și situația e comparabilă cu cea din Georgia, vedem că în cazul Republicii Moldova, de fapt și George are un președinte de aceeași factură. Vedem că acest talibanism globalist sau talibanism occidentalist, acest fundamentalism occidentalist nu este capabil să atragă populația către  țintele pe care le-am dorit, ci dimpotrivă, să o îndepărteze.”, a afirmat Severin.

Adrian Severin: „Această țară are nevoie de transformări”

Severin subliniază necesitatea unei definiri clare a identității naționale în contextul integrării în Uniunea Europeană. El a vorbit despre inițiativa sa din trecut de a crea un triunghi parlamentar european care să susțină aderarea Moldovei la UE fără a fi nevoie de un referendum.

„Ce s-a întâmplat și cu referendumul din Moldova este tragic, pentru că-ți arată că cetățenii care locuiesc în Moldova, deci cei care într-adevăr pot să transforme această țară are nevoie de transformări, începând de la definirea identităților naționale…pe care o vrem în Uniunea Europeană. Eu o vreau din tot sufletul. Când nu era nevoie de acest referendum, când eram președintele adunării parlamentare OSCE, am avut ideea de a crea o triadă și când am avut prima întâlnire, cei trei am dat o declarație prin care am susținut intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu am nevoie de niciun referendum. Asta era în 2000 și ceva.”, a subliniat Severin.

Severin a declarat că votul din Moldova nu poate fi considerat pro-rus, chiar dacă influența culturală a Rusiei este semnificativă. El explică faptul că istoria Moldovei include perioade lungi sub dominația Rusiei, iar influența României a fost relativ scurtă și marcată de greșeli. Severin subliniază că votul actual nu este pro-rus sau anti-românesc, ci mai degrabă antiunionist.

„Nu, în niciun caz nu a fost un vot pro-rus. Sigur că influența culturală a Rusiei este mare în Republica Moldova. Gândiți-vă că săracii au stat sub Imperiul Țarist și sub Imperiul Sovietic atâta amar de ani și perioada cât au fost în România în istoria modernă, mă refer, a fost relativ scurtă și atunci România a făcut multe greșeli în atitudine. Nu este un vot pro-rus sau dacă este un vot pro-rus, e marginal, e o minoritate care e pro-rusă, nu e nici un vot anti-românesc, este un vot antiunionist.”, a declarat Severin.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat cu Masteratul pentru Traducerea Textului Literar ... vezi toate articolele