Într-o ediție transmisă live de Gândul a emisiunii „Marius Tucă Show”, fostul ministru de externe Adrian Severin a adus critici dure la adresa actualei conduceri a statului și a modului în care este gestionată politica externă a României. În centrul acestor critici s-a aflat Ilie Bolojan, actualul președinte interimar, despre care Severin consideră că și-a depășit atribuțiile în domeniul politicii externe. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Adrian Severin a subliniat faptul că politica externă trebuie să fie elaborată și negociată exclusiv de Guvern, în conformitate cu programul aprobat de Parlament.
„Încalcă Constituția în fiecare zi. (…) Politica externă se face de Guvern, potrivit programului aprobat de Parlament. Tratatele, acordurile, ce dracului mai sunt, se negociază de Guvern. De-abia după ce Guvernul le negociază, dacă sunt tratate, abia atunci vin la președinte ca să le semneze. Atât.”, a explicat Severin.
El a evidențiat că Guvernul are rolul principal în definirea și implementarea strategiei de politica externă, iar Parlamentul are sarcina de a valida aceste decizii, asigurând controlul democratic asupra acestui proces. Fostul ministru a reiterat că negocierile internaționale, tratatele și acordurile trebuie să fie conduse de Executiv, iar orice abatere de la acest principiu este o încălcare a normelor constituționale.
Severin a insistat asupra faptului că rolul președintelui în acest proces este limitat la semnarea tratatelor negociate și aprobate anterior de Guvern și Parlament. El poate oferi sugestii sau observații, dar decizia finală aparține Parlamentului. Acesta a criticat dur modul în care Ilie Bolojan, în calitate de președinte interimar, și-a asumat un rol activ în politica externă, deși, conform Constituției, ar trebui doar să medieze între puterile statului și între stat și societate, fără să angajeze direct statul în decizii de politică externă.
Severin a subliniat că, deși Bolojan a fost apreciat pentru activitatea sa administrativă, acest lucru nu îi conferă autoritate în domeniul politicii externe.
„Nu e cazul lui Bolojan, dar să spunem că el e ca și ales de popor, pentru că este locțiitor de președinte. Foarte bine. E ales de popor, pentru ce? Pentru ce scrie în Constituție.”, a punctat fostul ministru.
Pe finalul discuției, Adrian Severin a sugerat că viitorii candidați ar trebui să promită anularea tuturor actelor semnate de actualul președinte interimar și analizarea responsabilității acestuia prin mijloace legale.
„Cei care vor candida ar trebui să spună clar: vom anula toate actele pe care acest cetățean le-a făcut și, bineînțeles, vom cere Parchetului sau vom găsi niște soluții ca să vedem ce facem cu omul acesta ca să răspundă totuși cumva.”, a declarat Severin.
El a avertizat că lipsa unei reacții ferme în fața acestor abateri ar putea perpetua o stare de confuzie și dezechilibru în politica externă a României. Prin urmare, a solicitat o clarificare și o reechilibrare a atribuțiilor instituțiilor statului, astfel încât Guvernul să rămână actorul principal în politica externă, iar președintele interimar să respecte limitele impuse de Constituție.
Declarațiile lui Adrian Severin reflectă o poziție critică și ridică semne de întrebare asupra modului în care este gestionată politica externă a României, subliniind nevoia de respectare strictă a Constituției și a atribuțiilor fiecărei instituții în stat.