Adrian Severin tranșează CONSTITUȚIA României: “Ne aflăm într-o situație de LOVITURĂ de stat, de negare a constituției”

Publicat: 10 06. 2024, 14:15

This browser does not support the video element.

Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe al României, și Doru Bușcu, jurnalist, au fost invitații lui Marius Tucă, într-o ediție transmisă live de Gandul. În cadrul discuției, Adrian Severin a abordat subiectul alegerilor prezidențiale din România, subliniind că, în mentalitatea românilor, aceste alegeri sunt considerate cele mai importante, deși, conform constituției, președintele României nu dispune de niciun instrument executiv semnificativ. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Severin a explicat că atribuțiile mai relevante ale președintelui se manifestă doar în cazuri de urgență, cum ar fi un atac asupra țării, și acestea doar în primele zile ale conflictului.

„Numai în mentalitatea noastră alegerile prezidențiale sunt cele mai importante. Președintele României, potrivit constituției, n-are absolut niciun instrument executiv. Singurele instrumente mai importante sunt în cazul în care România este atacată, intră în război, și asta numai în primele zile de conflict”, a spus Severin.

Jurnalistul Doru Bușcu a contrazis această perspectivă, afirmând:

„Președintele României este într-adevăr, o persoană extrem de puternică și după mine, alegerile prezidențiale sunt fundamentale în mecanismul puterii. Practica de până acum, cronologia președinților, arată exact contrariul”, a adăugat Bușcu

„Ne aflăm într-o situație de negare a constituției”

În continuarea discuției, Severin a susținut că România se află într-o situație de „lovitură de stat și de negare a constituției”. Acesta a criticat practica actuală, argumentând că tocmai constituția României, spre deosebire de cea americană, nu dispune de instrumente eficiente pentru a controla și limita activitatea președintelui.

„Practica e proastă pentru că tocmai constituția României spre deosebire, de pildă, de constituția americana, nu are instrumente pentru a limita activitatea președintelui. Când președintele unui stat care a fost conceput ca o republică parlamentară se comportă ca președintele unei republici prezidențiale, constituția n-are mijloace pentru a sancționa eventualele derapaje”, conchide Severin.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”