Într-o ediție transmisă live de Gândul, Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor Externe, a discutat despre funcționarea Uniunii Europene, subliniind că aceasta operează în afara tratatelor, ceea ce reflectă o distorsionare a principiilor fundamentale, și a menționat influența unor state și lideri care acceptă aceste abateri, contribuind astfel la o situație problematică în cadrul Uniunii. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
Severin a vorbit despre funcționarea Uniunii Europene, afirmând că aceasta operează în afara tratatelor, similar cu modul în care România funcționează în afara constituției. El a subliniat complexitatea acestei „mașini” europene, menționând că, deși a negociat detaliile Tratatului de la Lisabona, nu s-a dorit o cedare a suveranității. Severin a subliniat că președintele Comisiei Europene și-a asumat funcții care nu sunt stipulate în tratate.
„Uniunea Europeană, în primul rând, la ora actuală funcționează în afara tratatelor, așa cum România funcționează în afara constituției. Uniunea Europeană funcționează în afara tratatelor. Cunosc iarăși foarte bine. Am negociat Tratatul de la Lisabona punct cu punct, prin negocierea tratatului constituțional. Știu exact ceea ce s-a dorit, știu ce au vrut statele, n-a vrut nimeni cedare de suveranitate și chestii de genul ăsta. E o mașinărie foarte complicată, dar e o mașinărie care poate funcționa în folosul tuturor. Această mașinărie a fost pur și simplu aruncată. Practic și-a asumat, de pildă, președintele Comisiei Europene funcții pe care nu i le dau tratatele.”, a afirmat Severin.
Severin a declarat că există o acțiune nefastă din partea „profitorilor Uniunii Europene” și a unor state membre care contribuie la această situație. El a explicat că derapajul actual este posibil deoarece conducerea acestor state a fost influențată de indivizi care acceptă aceste abateri. Severin a subliniat că, fără consimțământul statelor membre, aceste schimbări nu ar fi fost posibile.
„Pe de o parte, este acțiunea nefastă a celor pe care eu numesc profitorii Uniunii Europene sau hegemonii Uniunii Europene. Pe de altă parte, sunt unele state care împing în această direcție, iar pe de altă parte sunt alte state care admit acest derapaj. Dacă statele membre nu le-ar fi permis, nu l-ar fi admis. Nu s-ar fi putut face mare lucru. Dar statele l-au admis. De ce și cum le-au admis? Tocmai pentru că la nivelul conducerii acestor state, încetul cu încetul, au fost aduși niște oameni care acceptă această situație.”, a conchis Severin.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”