Alexandru Rafila, VEHEMENT în cazul Sf. Pantelimon: “Cine e vinovat să plătească, dar de aici până la o campanie ÎMPOTRIVA medicilor e mare distanță“

Publicat: 20 08. 2024, 10:15

This browser does not support the video element.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost invitatul lui Marius Tucă, în cadrul unei ediții transmise live de Gândul, unde a discutat pe larg despre situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Luni, după amiază, Alexandru Rafila a fost chemat la Guvern de premierul Marcel Ciolacu pentru discuții legate de situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Ministrul Sănătății a subliniat că o parte a întâlnirii cu premierul Marcel Ciolacu a fost reprezentată de importanța găsirii unor soluții care să restabilească încrederea populației în sistemul de sănătate din România.

„Cazul Pantelimon a reprezentat o parte a discuției pentru că, în mod evident, preocupă opinia publică și trebuie să găsim un răspuns care să redea sau să dea populației încredere în sistemul de sănătate din România. Și am discutat foarte mult și despre aceste aspecte care cred eu că sunt extrem de importante pentru că ceea ce s-a întâmplat la Pantelimon”, spune ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila: „Oamenii din România au o șansă la un sistem de sănătate modern”

Rafila a evidențiat faptul că, dincolo de gravitatea situației de la Sf. Pantelimon, care este analizată de justiție, oamenii din România au o șansă la un sistem de sănătate modern.

„Dincolo de situația dramatică, tragică, rămâne să fie confirmată de justiție, totuși, care a dus la această discuție extinsă în spațiul public, trebuie să ne gândim foarte serios că oamenii din România au acum o șansă la un sistem de sănătate modern. Pentru că toate investițiile pe care le facem în această perioadă și multele reforme se pot încheia cu bine dacă avem o legătură între corpul medical și cetățeni”, a continuat acesta.

Alexandru Rafila: „Cine este vinovat să plătească”

Ministrul Alexandru Rafila a subliniat că este nedrept să se stigmatizeze întreaga specialitate de terapie intensivă din România, una dintre cele mai importante, insistând că vinovații trebuie să fie trași la răspundere conform legii, dar avertizând împotriva transformării acestei situații într-o campanie împotriva medicilor.

„Este total nedrept să aruncăm o anatemă asupra unei anumite specialități de vârf în România, terapia intensivă, printre cele mai importante. Aș vrea să fiu foarte clar. Cine este vinovat să plătească conform prevederilor legale. Dar de aici până la a avea o campanie împotriva medicilor din România este o mare distanță”, explică ministrul.

Alexandru Rafila: „Eu, în primul rând, sunt medic și apoi ministrul Sănătății”

În concluzie, Alexandru Rafila a reafirmat angajamentul său față de corpul medical, amintind că, înainte de a fi ministru, este medic și înțelege profund importanța profesionalismului și a compasiunii în această profesie.

„Eu am declarat și astăzi, într-o scurtă declarație făcută în fața Guvernului. Eu, în primul rând, sunt medic și apoi sunt ministrul sănătății. Am învățat ce înseamnă profesionalismul, ce înseamnă compasiunea, ce înseamnă să ajuți pacienții, să nu ai zi, să nu ai noapte. Cred că lucrurile astea trebuie înțelese foarte bine, iar apărarea prestigiului profesional al corpului medical cred că este esențial”, conchide ministrul Sănătății.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”